Søndag den 17. marts lukker den anmelderroste og prisbelønnede udstilling WUNDER- KAMMER 1 – flydende form. I den anledning inviterer Esbjerg Kunstmuseum byens borgere og andre interesserede GRATIS indenfor hele fredag den 15. marts kl. 10-16.

Kl. 14.30 er alle velkomne til at møde op til en kort udstillingsintroduktion.

Foto: Kunstmuseet

Udstillingen er ganske usædvanlig – den er blevet til i nært samarbejde med professor i fysik fra DTU, Tomas Bohr, som forsker i væskers bevægelser. I wunderkammeret kan man opleve overraskende sammenstillinger af kunstværker og Bohrs fysikeksperimenter. Museumsgæsterne kan for eksempel selv aktivere en dråbemaskine og en roterende vandsøjle og se, hvordan oplevelsen af naturens fænomener udvides, når de indsættes i kunstens univers.

Selve wunderkammeret som fænomen er en forløber for vores dages museer. Tilbage i 1500-tallet udgjorde det en, set med nutidens øjne, kaotisk samling af naturalia, kunstfærdige genstande, forste- ninger, videnskabelige måleinstrumenter og antikviteter. Det fungerede som et underfuldt mikrokosmos, der afspejlede mangfoldigheden i den verden, der omgiver os.

Esbjerg Kunstmuseum forsøger ikke direkte at gengive det arketypiske wunderkammer i det aktuelle ud- stillingsprojekt. Museet har snarere villet indsætte ideerne bag wunderkammeret i en aktuel kontekst for at gentænke den måde, man normalt skaber udstillinger på, og for at forbinde billedkunsten med hverdagens erfaringsverden. Dermed har det også været målet at vække publikums videbegær og nysgerrighed over for fænomener, som de enten ikke tidligere har ofret særlig opmærksomhed, eller som de troede, de kendte.

Esbjerg Kunstmuseum modtog Bikubenfondens fornemme Udstillingspris Vision i 2017 for det samlede wunderkammer-koncept, der udfoldes over tre udstillinger. Yderligere oplysninger om Bikubenfondens pris kan findes her: www.bikubenfonden.dk

Wunderkammer 2 åbner på Esbjerg Kunstmuseum i oktober 2019 og kurateres sammen med den ameri- kanske billedkunstner Mark Dion, mens Wunderkammer 3 præsenteres i 2020 i samarbejde med professor Eske Willerslev og lektor Martin Sikora fra Center for GeoGenetik på på Københavns Uni- versitet.

Leave a Reply