Politikere mødte fælleselevråd uden filter

0
1119

Hvem ved bedst, hvordan det går med elevrådene ude på kommunens folkeskoler? Eleverne selvfølgelig. Derfor havde Børn & Familieudvalget sat Esbjerg Kommunes Fælleselevråd stævne på rådhuset til et møde uden filter, så eleverne kunne give deres erfaringer med elevrådsarbejdet videre til politikerne.

Til mødet med Børn & Familieudvalget var fælleselevrådets erfaringer i fokus, og eleverne gav politikerne mange relevante input.

Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Med om bordet til Børn & Familieudvalgets sidste møde sad en flok skoleelever, som meget vel kan være på vej i fodsporene på de rigtige politikere. Medlemmerne af Esbjerg Kommunes Fælleselevråd har nemlig både holdninger og kan argumentere for dem, og det var præcis, hvad de erfarne politikere var ude efter. De ville gerne høre fælleselevrådets meninger om et emne, som eleverne er de største eksperter i. Skolernes elevråd.

Børn og unge for bordenden

Udvalget sætter fokus på elevrådene som et led i den opdaterede version af børn- og ungepolitikken, der er på byrådets dagsorden i næste uge. Et af de vigtigste budskaber er netop, at børn og unge skal sidde for bordenden og selv have indflydelse på deres liv og hverdag.

“Når vi siger til børn og unge, at deres mening tæller, skal vi selvfølgelig også spørge dem, og vi har stor gavn af dialogen med fælleselevrådet. Eleverne er seriøse og tør bringe emner og ideer på banen, som vi måske ikke får via de traditionelle kanaler. Denne gang har de givet os et meget konkret indtryk af, hvad der fungerer godt i skolernes elevråd, hvad der kan gøres bedre, og hvordan vi fra politisk side kan bakke elevrådene op,” siger formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen.

“First hand” fra virkeligheden

Formanden for fælleselevrådet, Mathias Svarrer, ser netop skolernes elevråd og fælleselevrådet som en oplagt mulighed for, at eleverne kan stå sammen om deres mål og ønsker, lade sig inspirere af hinandens erfaringer og drage fordel af fællesskaber på tværs af skolerne.

“I fælleselevrådet repræsenterer vi alle skolerne, og fra os kan politikerne få et direkte indblik i, hvad der rører sig blandt eleverne, uden at budskaberne skal igennem en masse mellemled. Det er nok nogle år siden, de selv har gået i folkeskolen, og der sker hele tiden nye ting, så vi kan fortælle “first hand”, hvordan det virker i virkeligheden på skolerne, og hvilke udfordringer, der opstår. Det er min oplevelse, at vi faktisk har reel indflydelse, og samtidig lærer vi en masse om politik og demokrati”, siger Mathias Svarrer.

Ny handleplan på vej

Efter mødet mellem Børn & Familieudvalget og Esbjerg Kommunes Fælleselevråd skal der laves en ny handleplan, som bakker op om elevrådenes arbejde. Både fælleselevrådet og Danske Skoleelever bliver inddraget i arbejdet med handleplanen, som Børn & Familieudvalget til sidst skal godkende.

Leave a Reply