Diana Mose Olsen (SF) formand for Børn & Familieudvalget i Esbjerg Kommune og daglig leder af Mandecentret glæder sig til genåbningen af skolerne.
Sidder du som forælder med en række spørgsmål, forklarer Diana Mose Olsen her, hvilke tanker der gøres i forhold til at genåbne skoler og institutioner.
Arkivfoto: Christina Simonia Straarup
Der er flere ting, der mangler en afklaring på eller mere viden omkring, når puslespillet skal lægges inden vuggestuer, børnehaver, 0. til 5. klasser og fritidsordninger forventes genåbnet fra den 17. april i Esbjerg Kommune.
Hvor mange børn har behov for pasning?
Hvor mange forældre ønsker at sende deres børn afsted?
En forespørgsel er derfor sendt ud via Aula og Tabulex for at afklare, hvor mange børn, der kommer i skole og institution.
Kan man holde sit barn hjemme?
Hvordan stiller i jer overfor de forældre, som ikke vil sende deres børn afsted?
“Jamen der har jeg det sådan lidt hvis det er det forældrene giver udtryk for, jamen så er det sådan det er. Så har man jo stadigvæk en opgave i at følge med undervisningsmæssigt”, siger Diana Mose Olsen.
Som forældre skal man kunne gå på arbejde med ro i maven, når man afleverer sine børn.
Vi følger den vejledning, der kommer fra ministeriet, fordi vi har aldrig stået i den her situation før. De anbefalinger der kommer fra sundhedsministeriet, dem følger vi.
- Politi: ung pige søges Esbjerg
- Frosset ude af kommunen – Vi Elsker kommer ikke til Esbjerg
- 23-årig mand udvist af Danmark
- Suset kommer med de første navne
- Brand på plejehjem 1 afgået ved døden
“Det stiller nogle særlige krav til os, for det første at vi jo skal sørge for, at vi har fysisk plads til at børn kan være mere fordelt end samlet.
Vi skal have sat ekstra rengøring ind, så vi kan gøre rent flere gange om dagen. Det stiller også nogle krav til os i forhold til håndsprit og håndsæbe. Vi skal have de rigtige værnemidler i forhold til, at man også kan få vasket sine hænder på både vores skoler og vores daginstitutioner,” fortæller Diana Mose Olsen.
Trygheden er vigtig
Både forældre og ansatte skal føle sig trygge. Forældrene skal trygt kunne aflevere deres børn og de ansatte i institutioner og skoler skal føle sig trygge ved at gå på arbejde.
Jeg tror ikke, der kommer en vejledning, hvor børn tvinges i skole.
Diana Mose Olsen
Udskolingen
De ældste elever kommer ikke i skole i første omgang, og eksaminer er aflyst for afgangsklasserne.
En væsentlig anden opgave er, at de ældste elever ikke skal i skole endnu. Eksaminer er aflyst og i stedet overføres elevernes årskarakterer.
Indtil videre skal de ældste elever blive hjemme frem til den 10 maj, og det vækker frustration flere steder.
Der er mange forældre, der siger til os, det er svært at holde børnene hjemme, så der har vi også en opgave,
Diana Mose Olsen
Havde det været bedre at starte med de unge?
“Vi forsøger jo at få samfundet op igen, så er det jo de mindste, vi skal forsøge at sikre pasning af, de større kan klare sig selv. Vi følger de vejledninger og anbefalinger der kommer, når statsministeren siger at det skal kommunerne gøre klar til, så er dét, det vi gør klar til.
Jeg kunne da have ønsket det for de unge mennesker, fordi de hier efter at komme ud. Men de må så vente en omgang, og så har vi jo en særlig opgave i at få dem med, og der tænker jeg, at vi skal skrue op for den virtuelle undervisning, så de også har oplevelsen af at mødes med andre børn, bare på en anden måde,” siger Diana Mose Olsen til Yesbjerg.
Værnemidler
På internationalt plan er det et problem at skaffe nok værnemidler, og man kan forestille sig, at de værnemidler Danmark får fat i først bliver prioriteret til sundhedssektoren og ikke til skoler og intuitioner.
Hvad har det af konsekvenser, hvis i ikke kan skaffe de nødvendige værnemidler?
Vi kommer jo til at understøtte, at der er sæbe og håndsprit. Og vi følger jo sundhedsministeriets vejledning, så man kan jo sige, at hvis sundhedsministeriet siger, at der skal være et vist antal værnemidler, og vi ikke kan skaffe det, jamen så kan vi jo ikke åbne op.
Diana Mose Olsen
Tryghed eller bekymring
Nu ved jeg, at du også selv har børn i skolealderen, som er ældre end 5 klasse, men hvis du havde haft børn i de små klasser, ville du så have haft indre ro ved at sende dem afsted?
Det ville jeg ja, nu går jeg jo selv på arbejde, det har jeg gjort hver dag, og jeg arbejder også rigtigt mange timer hver dag lige for tiden. Og det gør jeg for at sikre, at de har et nødberedskab, fordi at rigtig meget er lukket ned. Jeg har også medarbejdere, som har måttet aflevere deres børn, og jeg vil sige, at vi har jo en særlig særlig opgave i at sikre, at de rammer vi tilbyder lige i øjeblikket følger sundhedsmyndighedernes vejledning. Og ja jeg ville have afleveret mine børn, og ja jeg ville trygt have sendt mine børn i skole, hvis min datter, hun skulle have været afsted i 6 klasse. Det ville jeg, og om jeg ville være en smule bekymret, ja.
Jeg tror, at vi alle er en smule bekymrede i de her dage, fordi hvad er det her for en størrelse, og hvad betyder det, og hvad når vi åbner mere op?
Diana Mose Olsen
Men vi kan bare ikke gøre ret meget andet end at følge vejledningerne. Og det vi har gjort indtil videre, det har jo lykkedes, og nu kan jeg godt se, at når der begynder at komme nogen flere børn i daginstitutionerne, jamen så bliver forældrene mere bekymrede, men det er jo også derfor, at forældrene har en skærpet forpligtelse til at holde deres børn hjemme, hvis de bliver det mindste syg. For hvis man sender sine børn afsted med den mindste forkølelse eller hoste, jamen så er man jo med til at sprede smitten.