Grænseåbningen kommer til at få enorm betydning for turisme- og oplevelseserhvervene i Sydvestjylland. Ifølge direktøren for Business Esbjerg undgår området bunkevis af afskedigelser og konkurser. Men der er stor forundring over betingelsen om minimum seks overnatninger.
Så kom endelig nyheden, som særligt turistbranchen i det sydvestjyske område havde ventet på i adskillige uger og måneder med tilbageholdt åndedræt og foldede hænder. Regeringens udmelding om en grænseåbning mod Tyskland, Norge og Island vækker jubel langs hele Vestkysten. Men der stilles spørgsmålstegn ved betingelsen om, at der skal være booket mindst seks overnatninger for forhånd.
”Det her en rigtig god nyhed for turisme- og oplevelseserhvervet i hele vores område, som vi har ventet alt for længe på. Vi har i lang tid efterspurgt en afklaring, da hele højsæsonen potentielt kunne være ødelagt med mange afskedigelser og konkurser til følge. I stedet kan vi nu se lys for enden af tunnelen, selv om vi gerne havde set, at åbningen kom øjeblikkeligt, da det jo allerede nu vurderes som sikkert at lukke tyskere, nordmænd og islændinge ind i Danmark,” forklarer Business Esbjerg-direktør Susanne Nordenbæk.
”Lige om lidt står tyskerne igen i kø – med afstand – ved bageren, går tur på stranden med deres hund, spiser stjerneskud ved afsprittede borde og besøger vores spændende museer og attraktioner. Det betyder, at vores hårdt trængte erhverv får mulighed for at hente noget af det tabte tilbage,” lyder det fra Susanne Nordenbæk, som også ser perspektiver i grænseåbningen mod nord.
”Samtidig håber vi på, at flere nordmænd i år vil vælge Vestkysten frem for at tage længere sydpå. De norske turister er generelt glade for Danmark og bruger mange penge, når de er på besøg, så dem vil vi gerne have flere af til vores område,” forklarer Business Esbjerg-direktøren, som dog undrer sig over betingelserne for turisterne.
”Det er uforståeligt, hvorfor gæsterne skal opholde sig minimum seks nætter i Danmark. Selvfølgelig vil vi altid gerne have, at gæsterne bliver bare lidt længere, da vi har masser af spændende oplevelser at byde på. Denne begrænsning giver ingen mening og vil betyde, at vi går glip af weekendbesøgende og ophold af kortere varighed. Samtidig vil det også være ærgerligt, hvis man ikke må besøge venner og bekendte på tværs af grænserne” siger Susanne Nordenbæk.
Hun pointerer, at vigtigheden af grænseåbningen mod Tyskland er ekstra stor for Esbjerg og Fanø kommuner, da en meget stor procentdel af områdets turister er tyskere. Således tegner vores naboer mod syd sig for hele 76 pct. af overnatningerne på Fanø.
”Vi foretog i april en undersøgelse, som viste, at mere end 60 pct. af virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet var lukningstruede. Mere end 3/4 tilkendegav, at de kun havde likviditet til mindre end fem måneder, hvorfor grænseåbningen kom på et hængende hår og utvivlsomt er med til at sikre, at vi undgår konkurser og redder mange arbejdspladser,” forklarer Susanne Nordenbæk.