Ny udstilling på Esbjerg Museum sætter fokus på Dannebrog og den følelse det vækker i os.
Alle er velkomne, når den nytænkende udstilling ”Flag og følelser” åbner lørdag d. 23. marts kl. 10 på Esbjerg Museum.
Hvilke følelser vækker Dannebrog?
I Danmark bruger vi nationalflaget til alle mulige former for fejringer, og vi tager det ikke så højtideligt, om vores brugte papirflag ender i en skraldespand.
Og så alligevel. For når nogen behandler flaget forkert eller prøver at bruge det i politiske sammenhænge, er der mange, der føler sig provokerede og bliver vrede.
Så hvad er det lige, der er med Dannebrog og følelserne?
Fiskere og asa-troende
”Vi var enige om, at vi gerne ville lave en lidt anderledes udstilling på Esbjerg Museum. Det skulle handle om, hvad folk føler for Dannebrog, og vi ville gerne have gæsterne til at tænke over deres egne følelser for nationalflaget. Derfor prøver vi med forskellige nedslagspunkter at fortælle, hvilke følelser andre har haft for vores nationalflag – både før og nu”, siger leder af Historieenheden ved Sydvestjyske Museer, Lulu Anne Hansen.
”Det passer rigtigt godt til Esbjerg Museum, for byen opstod jo i den periode, hvor Dannebrog for alvor var blevet folkeligt.
Det er tiden fra Esbjergs opståen frem til i dag, som vi lægger vægt på i udstillingen, og vi prøver at sætte både lokale og mere generelle fænomener ind i en sammenhæng, der handler om flaget og følelserne.”
Det betyder, at man vil kunne møde så forskellige personer, som Esbjergs lokale speedwaymester Erik Gundersen og stifteren af Carlsberg, J. C. Jacobsen i udstillingen, hvor man også kan støde på både fiskere og lokale asa-troende. Hvorfor de hver især har fået plads i udstillingen, må man dog selv komme ind og se.
Gundersens ”guldcykel” og Peter Carlsen-maleri
Lulu Anne Hansen glæder sig særligt til at vise nogle unikke genstande frem, som museet har fået lov at låne i forbindelse med Dannebrogsudstillingen.
Det drejer sig blandt andet om Erik Gundersens ”guldcykel”, som han vandt verdensmesterskabet 1988 i Vojens på. Dengang kørte han med Dannebrog på vesten. Det var lige i den periode, hvor Dannebrog for alvor gjorde sit indtog i sportens verden.
I en helt anden boldgade har museet fået lov at låne en lokal version af Peter Carlsens kendte maleri ”Danmark 2009”. Det er i privateje i Esbjerg, og det er helt enestående, at museet har fået mulighed for at have det med i udstillingen.
”Faktisk er det helt fantastisk med den lokale opbakning til museet og udstillingen. For det giver noget helt specielt, når vi både kan inddrage genstande fra vores egne magasiner men også vise ting, som er en del af folks hverdag her og nu. ” siger Lulu Anne Hansen, som er spændt på, hvad folk siger til den nye udstilling.
Fotoet øverst:
I 1893 holdt man havnens og byens første jubilæumsfest og der var angiveligt bestilt ti jernbanevogne fulde af „flag, stænger osv.” Havnen og i Havnegade var særligt smykket da kong Christian 9. skulle deltage i festen og efterfølgende overnatte på kongeskibet Dannebrog.
Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv, grafisk bearbejdning Kirk & Kløgt
Fakta
Udstillingen ”Flag og følelser” åbner på Esbjerg Museum, Torvegade 45, lørdag d. 23. marts klokken 10, hvor alle er velkomne.
Udstillingen er planlagt til at stå to år.
”Flag og følelser” er skabt i anledning af 800-året for Dannebrogs fald fra himlen i 1219. Ifølge sagnet dalede Dannebrog ned over de kæmpende ved Lyndanise i det nuværende Tallinn i Estland og ledte danskerne til sejr over esterne.