UngeLiv er navnet på et nyt tilbud, som skal give unge i alderen 12-25 år mulighed for samtaler og rådgivning om seksuel sundhed og trivsel. Tilbuddet, der åbner den 3. oktober 2022, er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Varde Kommune og Sydvestjysk Sygehus.

Det skal være nemt for unge at få rådgivning og mulighed for dialog om køn, krop, identitet og sex. Derfor åbner UngeLiv i Varde og Esbjerg, hvor der også er mulighed for at blive testet for graviditet og kønssygdomme og få gratis prævention.

Seksuel sundhed er en vigtig del af unges sundhed og trivsel, men adgangen til råd og vejledning på dette område opleves ikke altid som lige let blandt de unge. Et besøg hos lægen om et seksuelt emne eller for eksempel indkøb af kondomer i supermarkedet kan for nogle være en tærskel, som er svær at overskride.

UngeLiv er et tilbud til alle unge mellem 12 og 25 år, hvor de frit kan henvende sig for personlig rådgivning og dialog om alt, der har med køn, krop, identitet og sex at gøre. Sundhedsprofessionelle møder de unge i Esbjerg og Varde kommuner de steder, hvor de unge befinder sig, og på begge kommuners sundhedscentre. Der vil en dag om ugen også være en klinikdag i Esbjerg, hvor en læge fra Sydvestjysk Sygehus vil være til stede. Klinikken henvender sig til unge fra både Varde og Esbjerg.

På de unges præmisser 

I begge kommuner har man lokale ungeteams, der løbende er i dialog med de unge på blandt andet folkeskoler og ungdomsuddannelser om sundhed og trivsel. Og erfaringerne herfra er, at unge gerne vil tale om emner inden for seksuel sundhed, når blot det tager afsæt i deres hverdag, udfordringer og behov.

– Vi vil gerne bidrage til at fremme trivslen generelt blandt unge her i det sydvestjyske, og seksuel sundhed og trivsel er et vigtigt led heri. Vi glæder os over, at det er lykkedes os med støtte fra Sundhedsstyrelsen at få etableret steder, hvor sundhedsprofessionelle kan tage imod de unge, både i Varde og Esbjerg, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune, May-Britt Andrea Andersen.

– Vi har manglet et sted, hvor rådgivning og vejledning om seksuel sundhed er let tilgængelig for de unge og sker på de unges præmisser. Det skal vores nye tilbud, UngeLiv, fremover råde bod på, siger formand for Udvalget for Social og Sundhed i Varde Kommune, Tina Agergaard Hansen.

Gode erfaringer med lignende klinikker

Ud over at bidrage med en læge fra Sydvestjysk Sygehus kommer Region Syddanmark også med en pose penge til UngeLiv – cirka 250.000 kr. til at etablere klinikkerne samt penge til driften til og med 2024.

– Der er ingen tvivl om, at de unge i stigende grad mistrives, og i Region Syddanmark ligger det os meget på sinde at få vendt den udvikling. Vi har gode erfaringer med lignende klinikker i Odense, Vejle og Fredericia, og derfor glæder det os, at de unge i Sydvestjylland nu også får mulighed for at søge hjælp og vejledning om seksuel sundhed og trivsel, siger Bo Libergren (V), formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Syddanmark.  

Tilbuddet er et projekt, som i første omgang løber frem til udgangen af 2024. Projektet forventes på sigt at kunne bidrage til bedre seksuel sundhed og trivsel, herunder et fald i antallet af kønssygdomme blandt målgruppen.

Fakta

Unge mellem 12 og 25 år, som er interesseret i anonym rådgivning og dialog om køn, krop, identitet og/eller sex, eller som har brug for at blive testet for en kønssygdom eller graviditet, kan bestille tid til en individuel samtale på tlf. 20 58 67 30.

Fra uge 42 er det også muligt at møde op uden tidsbestilling ugentligt:

  • Esbjerg: Spangsbjerg Kirkevej 51, 6700 Esbjerg – mandage kl. 13.30-15.30
  • Varde: Ringkøbingvej 32, 6800 Varde – tirsdage kl. 13.30-15.30

Læs mere om tilbuddet på ungeliv-varde.esbjerg.dk

Leave a Reply