DCIM100MEDIADJI_0042.JPG

Mange mødte op til gratis byvandringer i Esbjerg med både historisk og politisk indhold. Nu vil idémanden gentage succesen.

Foto: Christina Simonia Straarup

Som tilflytter til Esbjerg opdager Rasmus Dahlberg hver dag nye spændende sider af byen, og dem deler han gerne med andre. – Når man kommer udefra, ser man jo på byen med friske øjne og lægger mærke til detaljer, man måske overser, hvis man har boet her altid, fortæller fynboen, som flyttede til Esbjerg i 2018. De seneste uger har han inviteret esbjergenserne med på byvandringer i deres egn by, og det tog cirka 100 lokalhistorisk interesserede imod. Til at ledsage sig havde Rasmus Dahlberg hvervet en række kendte politikere, deriblandt borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), folketingsmedlem Anders Kronborg (S) og regionsrådsformand Stephanie Lose (V). Ruterne blev lagt og stoppene udvalgt i fællesskab.

Rasmus Dahlberg er selv historiker og forfatter, og som lokal folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti har han en særlig interesse i at fremhæve Esbjergs kvaliteter. – Historien viser, at det er en havn med en by mere end en by med en havn, og at man fra grundlæggelsen i 1868 har været særdeles fremsynede her, siger han. Især tiden fra det første spadestik blev taget til Dokhavnen frem til den store vækst i indbyggertal omkring år 1900 fascinerer ham. – Vi var på en af turene oppe i Vandtårnet. Tænk, at byen voksede så hurtigt, at det allerede var for småt få år efter åbningen i 1897!

Rasmus Dahlberg har modtaget mange opfordringer til at arrangere flere gratis byvandringer i Esbjerg, og han er ikke afvisende. – Det har været skønt at opleve byen i godt selskab, og der er stadig masser af spændende lokaliteter på min liste over steder, jeg gerne vil vide mere om, lyder det fra historikeren, der dog regner med snart at få meget travlt. – Folketingsvalget er lige oppe over, men mon ikke der bliver tid til en byvandring eller to mere under valgkampen. Nu har jeg sammen med mine gæster været inde i bunkeren på Hulvejen og besøgt Det Gule Palæ på havnen, men f.eks. det gamle fiskepakhus fra 1901 på Dokvej kunne også være spændende at besøge.

Følg Rasmus Dahlberg på Facebook for informationer om kommende byvandringer: www.facebook.com/rasmusdahlbergifolketinget

Leave a Reply