Danmarks største havn målt på areal føjer nu yderligere 1,3 million kvadratmeter til havneområdet. Det er en af de største havneudvidelser i Danmark nogensinde, og det vil skabe plads til et vindmølleeventyr af helt unikke dimensioner med deraf følgende arbejdspladser.
Foto: Christer Holte
Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune tager førertrøjen på, når det gælder om at nå regeringens ambitiøse mål og reducere udledningen af CO2 med 70 procent inden 2030. Der er en massiv udvidelse af havnens grønne aktiviteter på vej. Esbjerg Havn udskiber i forvejen 75 procent af alle offshore vindmøller i Nordsøen. Med en yderligere havneudvidelse og opkøb af jord i havnens bagland, bliver der meget mere plads til blandt andet etablering af vindmøllefaciliteter. Og der er allerede fundet investorer til etablering af produktionshallerne, og de står klar med ca. 1 milliard kroner.
– Vi ved, at udskibning af vindmøller vil stige markant de kommende år. Analyser viser, at der vil blive bygget og udskibet cirka 620 vindmøller på 12 megawatt årligt. For at kunne imødekomme den massive stigning, har vi arbejdet ihærdigt med at afklare, hvad der skal til, for at vi kan håndtere denne opgave. Det er derfor, at vi nu sammen med Esbjerg Kommune går i gang med at opkøbe og etablere 1,3 mio. kvadratmeter. Der er massiv efterspørgsel efter mere lagerplads og produktionsfaciliteter, idet vindmøllekomponenterne bliver større og større og dermed vanskeligere kan fragtes på vejene, siger Dennis Jul Pedersen, der er administrerende direktør for Esbjerg Havn.
Havnens fremtidige planer tager afsæt i en netop afsluttet strategisk analyse som viser, at der bliver brug for hver eneste kvadratmeter.
– Analysen viser meget tydeligt, at vi ikke kan undvære en eneste kvadratmeter, hverken af de områder, vi allerede råder over eller de nye områder, der nu tilføjes. Esbjerg Havn er en driftig industrihavn, og denne position vil blive yderligere udbygget de kommende år, siger Flemming Enevoldsen, der er bestyrelsesformand for Esbjerg Havn.
Havneudvidelsen indebærer blandt andet opkøb af nye områder i Måde og etablering af etape 5, hvor den sydlige ende af havnen udvides ved at hente store mængder sand fra sejlrenden indtil Esbjerg Havn.
– Esbjerg er Danmarks EnergiMetropol, og vi har en klar ambition om at fastholde denne position og udbygge den. Esbjerg er porten til Nordsøen, og her ligger et kæmpe potentiale fx i form af den energi-ø, som fremgår af regeringens klimaplan. Der er allerede udskibet 50 vindmølleparker fra Esbjerg Havn, og der kommer mange flere til. Vi gør Esbjerg Havn og by klar til den grønne omstilling. Esbjerg Havn har længe været en af hovedaktørerne i etableringen af grøn strøm, men med vores nye planer bidrager vi markant til at nå målet om at udlede 70 procent mindre CO2 i 2030, siger Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg Kommune.