Nysgerrig – så kom forbi Fiskeri- og Søfartsmuseet d. 29. november. Her har de inviteret professor Ole G. Mouritsen til at komme og fortælle om, hvorfor vi skal til at spise mere af et dyr, som har blåt blod og tre hjerter. Hvis du ikke allerede har gættet det – så er der tale om blæksprutter! Det er nemlig både en velsmagende og bæredygtig sag, der lever i vores nære farvande. Den kombination er de meget begejstrede for på museet.
Foto: Esbjerg fiskeri- og Søfartsmuseum
50-års jubilæet fortsætter
I anledningen af 50-års jubilæet og de tilhørende mange nye tiltag, husstandsomdelte Fiskeri- og Søfartsmuseet i september et oplevelsesprogram i store dele af Esbjerg.
Som Danmarks museum for relationerne mellem mennesket og havet er de selv meget nysgerrige på havets uforløste potentiale. De håber derfor, med sæsonens oplevelsesprogram, at kunne skabe gode oplevelser og øget erkendelse hos rigtig mange.
Et af de mere spektakulære indslag er det nært forestående arrangement ”Blæksprutterne kommer” af biofysiker og professor i gastrofysik, Ole G. Mouritsen.
Verdensmål nummer 14
Jordens ressourcer er under konstant pres, og det tvinger os til at søge alternativer til de gængse løsninger. FN har derfor opstillet 17 Verdensmål, som alle kan arbejde med for derigennem blandt andet at bidrage til en mere bæredygtig udnyttelse af jordens ressourcer. En bæredygtig udnyttelse af havets spisekammer (Verdensmål nr. 14 – Livet i havet) er et eksempel på dette, og vi starter med at sætte fokus på blæksprutter.
Sindige vestjyder, der er vokset op med saltvand i blodet, kan d. 29. november rette blikket mod havet og glæde sig over, at netop vores hjemmebane kan rumme en del af svaret på en af de udfordringer verden står overfor.
Nysgerrighed skal føre til øget erkendelse
”Bæredygtig omstilling afhænger af forbrugernes adfærd – derfor er vi gået sammen med Ole G. Mouritsen og Cosmosskolen om et fagligt og sanseligt oplevelsesprogram om ”Blæksprutterne kommer”, designet til at vække børns nysgerrighed” udtaler museumsdirektør David Dupont-Mouritzen, om det lukkede dagsprogram, der går forud for aftenens gastronomiske foredrag og middag.
Den 29. november starter med, at 75 elever fra 7. klasse kommer igennem tre workshops, hvor de blandt andet skal udføre en blækspruttedissektion, høre om biologi og ernæring samt have smagsundervisning.
Blæksprutterne kommer – spis dem!
Kl. 17 starter aftenens foredrag, som er åben for alle, hvor Ole G. Mouritsen tager os på en kulturhistorisk, naturhistorisk og gastronomisk rejse under overfladen for at besøge nogle af verdens mærkeligste skabninger, blæksprutterne, der er beslægtet med bløddyr som muslinger og snegle. De kan blive kæmpestore, men alligevel lever de kun et par år. De har blåt blod og tre hjerter, og de kan udspy kulsort blæk. De har en hjerne og udviser intelligens, men sært nok sidder det meste af hjernen i armene. Deres hud kan med lynets hast skifte farve og mønstre, de kan smage med armene, og de er mestre i at forklæde sig som sten og grus. Samtidig har blæksprutter verden over og gennem årtusinder og i mange kulturer fundet vej ind i køkkenet. De er næringsrige og velsmagende. De kan blive en vigtig proteinkilde for os til at erstatte kød fra landdyr. I modsætning til mange fiskebestande er alle verdens blækspruttepopulationer i vækst. — Hvad med at spise dem?
SPIS!
I forlængelse af foredraget byder MS Smag en bæredygtig gastronomisk oplevelse, når der serveres to spændende blæksprutte-anretninger.
Om Ole G. Mouritsen
Ole G. Mouritsen er biofysiker og professor i gastrofysik og kulinarisk fødevare innovation ved Københavns Universitet og har gennem en længere årrække interesseret sig for videnskaben bag maden og smagen. Han har skrevet flere populærvidenskabelige bøger om føde fra havet, fx om sushi, tang, umami og senest blæksprutter (Mouritsen& Styrbæk: Blæksprutterne kommer – spis dem!Gyldendal, København, 2018).
Dato: d. 29. november
Sted: Esbjerg Fiskeri- og Søfartsmuseet