Visionerne for Byparken afsløret

0
599

Enkel. Varierende. Virkningsfuld. En enig dommerkomite løftede i dag sløret for, hvordan det vindende arkitektteam ser Byparken udvikle sig fremover.

Foto: Esbjerg Kommune

Udsigten fra Landgangen Byparkens karakteristiske træer får selskab af et nytænkt amfiteater med scene i vinderprojektet.

I 2016 afsatte Esbjerg Byråd penge til afviklingen af en konkurrence om fremtiden for Byparken. Projektkonkurrencen blev udskrevet i efteråret 2018 af Esbjerg Kommune med støtte fra Statens Kunstfond.

“Byparken har fået to nye forbindelser i form af Landgangen og Havnepromenaden. I et sammenspil med de to nye elementer skal parkens område moderniseres for at gøre den til et attraktivt rekreativt tilbud for mange kommende generationer af brugere”, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen om baggrunden for udviklingsplanerne.

En kunstnerisk tilgang

I formuleringen af konkurrenceprogrammet deltog udover Esbjerg Kommune repræsentanter fra Esbjerg Havn, Musikhuset Esbjerg, Esbjerg Kunstmuseum og Esbjerg Byforum. Visionen for Byparkens fornyelse var bl.a. at parken fremover skal gennemsyres af en kreativ og kunstnerisk tilgang med respekt for de eksisterende værdier, og derfor bestod hvert projektteam af landskabsarkitekter, arkitekter, ingeniører og en kunstner.

15 arkitektteams var interesserede i at deltage i konkurrencen om at udvikle fremtidens grønne oase centralt i Esbjerg. To teams udarbejdede hver især et gennemarbejdet og visionært bud på, hvordan Byparken kan fornyes og udvikles.

Projektet Doktorens Anlæg – Én samlet park er udarbejdet af BOGL Aps, AART architects, Oluf Jørgensen A/S og billedhuggeren Ingvar Cronhammar. Bag projektet Esbjerg Bypark, Byens bjerg står Henning Larsen, Topotek1, Ingeniør’ne og billedkunstneren Eva Koch.

Vinderprojektet udpeget

Ved en seance i Musikhuset Esbjerg tirsdag den 18. juni blev vinderen af projektkonkurrencen offentliggjort.

 

“I dommerkomiteen har vi haft fornøjelsen af at skulle vurdere to meget værdige projekter, og jeg vil gerne takke begge teams for to interessante kig ind i fremtiden”, siger Jesper Frost Rasmussen, som har været formand for dommerkomiteen.

 

I enighed pegede komiteen på Esbjerg Bypark, Byens bjerg som vinder af projektkonkurrencen med den begrundelse, at:

“Byens bjerg vinder, da det understreger parkens særegne rolle som landskabelig park for byen. Forslaget beriger byen igennem at tilbyde et ambitiøst havearkitektonisk rum med stor formbevidsthed og sammenhængskraft, som er i dialog med den danske havearkitektoniske tradition, og som tilbyder et fremtidigt tredje rum for esbjergenserne imellem havnen og byen.”

 

Fra torsdag den 20. juni vil man kunne opleve projekterne, når de udstilles på Esbjerg Rådhus.

 Vinderprojektet Byens bjerg er også udformet som en fysisk model. Modellen vil blive udstillet på Esbjerg Rådhus. 

Dommerkomiteen bestod af:

Jesper Frost Rasmussen, borgmester

Erik Jespersen, Esbjerg Kommune

Henrik Theilgaard, Esbjerg Havn

Torben Seldrup, Musikhuset Esbjerg

Inge Merete Kjeldgaard, Esbjerg Kunstmuseum

Marianne Levinsen, Landskabelig fagdommer

Henrik B. Andersen, Kunstnerisk fagdommer

 

Byens park siden 1884

Byparken blev anlagt i 1884 af Dr. Bruun, der meget visionært mente at området kunne udnyttes som lystanlæg for Esbjergs borgere. I 1962 blev Esbjerg Kunstmuseum bygget i parken, og i 1997 kom Musikhuset Esbjerg til.

I dag er legepladsen og friluftsscenen de mest benyttede faciliteter, mens de store bevaringsværdige bøgetræer, det kuperede terræn og den flotte udsigt fra de højeste punkter er med til at karakterisere Byparken.

Leave a Reply