Sundhedsstyrelsen udgiver i dag materialer med gode råd til, hvornår og hvordan du skal bruge mundbind, når du forlader dit hjem og er ude blandt andre mennesker. Materialerne beskriver også, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger dit mundbind.
Fra i morgen, lørdag den 22. august, bliver det et krav at bære mundbind i den kollektive transport. Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personer i øget risiko for at blive alvorligt syge med COVID-19 bruger mundbind, når det ikke er muligt at holde 2 meters afstand, fx i indkøbscenteret, ved en familiesammenkomst eller et kulturelt arrangement.
”Mundbind i det offentlige rum er ikke et normalt syn i Danmark, og for mange af os er det en helt ny situation, som vi skal lære at håndtere. Man kan let blive lidt usikker på, hvornår man egentligt skal bruge mundbindet, og hvilken type man skal vælge for bedst at beskytte andre og sig selv. Derfor har vi samlet en række gode råd om mundbind for at klæde alle bedre på til i morgen, hvor mundbind bliver et krav i den kollektiv transport,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.
Afstand er effektivt til at forhindre smittespredning, men når samfundet åbner mere, og folk rykker tættere sammen indendørs er det svært at holde afstand. Mundbind kan derfor være et ekstra smitteforebyggende tiltag til at bevare kontrollen over epidemien. Det hjælper også til at beskytte dem, der er mest sårbare, så de også har mulighed for trygt at kunne bevæge sig uden for deres hjem.
Korrekt brug af mundbind
Det er ikke lige meget, hvordan mundbind bruges, hvis det skal beskytte en selv og andre. Når først man har mundbindet på, er det er vigtigt, at man ikke rører ved det. Man kan nemlig komme til at smitte sig selv med viruspartikler, som kan sætte sig på mundbindets overflade.
”Det er vigtigt, at vi alle kender den rigtige måde at bruge mundbind på. Du bør forsøge at tage det af og på ved kun at tage fat i elastikkerne og uden at røre ved selve mundbindet, da du ellers kan risikere at smitte dig selv. Derfor er det også en god ide, at du altid har en lille flaske med håndsprit i tasken eller på dig, så du kan sørge for at have rene hænder, når du tager det af og på, eller hvis du skal justere på det,” fortsætter Bolette Søborg.
Et mundbind er et ekstra tiltag og ikke en erstatning til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, hvordan vi forebygger smitte.
”Vi skal fortsat huske god håndhygiejne, forsøge at holde 1-2 meters afstand til hinanden og huske at blive hjemme, hvis vi er syge, eller tror vi er blevet smittet med ny coronavirus. Disse er de mest effektive tiltag til at reducere smittespredning,” slår Bolette Søborg fast.