Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune har netop besluttet ikke at bevilge Tobakken 5,8mio. kr., som spillestedet har anmodet om for at kunne betale udgifterne og komme fornuftigt igennem 2023. Konsekvensen kan blive, at Tobakkens bestyrelse må indgive konkursbegæring for spillestedet, men den del ligger uden for den politiske beslutning. Esbjerg skal også i fremtiden have et stærkt rytmisk spillested, og der er politisk tro på, at det mål nås bedst ved en frisk start.

Også i fremtiden skal der være koncerter i de legendariske lokaler i Gasværksgade i Esbjerg, men musikken skal spille på bagtæppet af en stabil og bæredygtig økonomi. Sådan er det klare signal fra Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune, der i dag har afvist Tobakkens anmodning om at få tilført 5,8 mio. kr. til budgettet. Det betyder, at Tobakkens økonomiske situation kan føre til, at bestyrelsen må begære spillestedet konkurs.    

Tobakken mangler penge i kassen

Baggrunden for det selvejende spillesteds vanskelige situation er, at det grundlæggende er blevet drevet med større udgifter, end der har været penge til i budgettet. Det er forværret af, at der fra foråret i år ikke er blevet booket nok aftaler med kunstnere, hvorfra billetsalget kunne bidrage til indtægterne. Selv om Tobakken har skåret væsentligt ned på udgifterne ved at reducere antallet af ansatte, har det desværre ikke været nok til at redde økonomien. Derfor har Tobakken inden for de næste måneder ikke længere penge til driften.

Situationen vækker stor ærgrelse hos Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen, der dog ikke ser andre udveje.

”Vi havde alle håbet, at Tobakken ville klare sig igennem udfordringerne, men nu er vi nået til en skillelinje, hvor vi fra politisk side er enige om, at den bedste løsning er ikke at tilføre Tobakken flere penge. Det gør ondt i os at tage den beslutning, for vi tror på en fremtid for et rytmisk spillested i Esbjerg, men det skal være i en økonomisk bæredygtig model, og det åbner en ny og frisk start for”, siger borgmesteren.

Politikere tror på et nyt spillested i Esbjerg

Også formanden for Kultur & Fritidsudvalget, Jakob Lose, er ked af udviklingen, og han sender stor ros til Tobakkens ansatte, der i de sidste mange måneder har kæmpet hårdt for at holde spillestedet kørende.

”Vi har fortsat stor tiltro til musiklivet i Esbjerg og selvfølgelig skal vi også fremover have et stærkt rytmisk spillested, der lægger scener til både de etablerede kunstnere og hele vækstlaget. Vejen frem er at få skabt en ny stærk organisation, der kan lede et nyt rytmisk spillested sikkert ind i fremtiden. Det skal vi nu tage os tid til at finde ud af, hvordan vi bedst gør,” siger Jakob Lose.

Udvalgsformanden understreger desuden, at Esbjerg Kommune vil forsøge at hjælpe husets brugere, der kommer i klemme, når aktiviteterne på Tobakken stopper. Det gælder f.eks. ungdomshuset Konfus og andre brugergrupper, der benytter sig af Tobakkens lokaler.

Leave a Reply