Et opdateret portræt af Danmark. Det er, hvad det landsdækkende kunstprojekt 100 % FREMMED? udstiller, og fra den 20. september til den 9. oktober flytter udstillingen ind i Esbjerg. Her kan byens borgere blive klogere på historien for 110 danskere, som er kommet til landet som flygtninge.

I Esbjerg kan udstillingens gæster blive klogere på blandt andre Sawsan Gharib Dalls historie som tidligere flygtning. De ti lokale portrætter er lavet i samarbejde med Marineforeningen, så både steder og mennesker tager afsæt i historien om Esbjerg som søfartsby. Foto: Maja Nydal

I løbet af 2018 og 2019 rejser kunstprojektet 100 % FREMMED? rundt til 20 danske byer med 100 portrætter af tidligere flygtninge, som har fået asyl i Danmark. I hver by bliver udstillingen udvidet med 10 portrætter af lokale tidligere flygtninge, og fra den 20. september til den 9. oktober er turen kommet til Esbjerg, hvor byens borgere kan besøge udstillingen på plænen foran Huset ved siden af Hovedbiblioteket.

Tæt på lokale flygtninge

Statistisk repræsenterer 100 % FREMMED? de 161.000 mennesker, som i de seneste 60 år har fået asyl i Danmark. For hver person indeholder udstillingen fotoportrætter og interviews med personlige historier, og i Esbjerg kan udstillingens publikum desuden komme tættere på Esbjergs ti største flygtningegrupper, som de ti lokale portrætter tegner et billede af.

Bag kunstprojektet står Metropolis – Københavns Internationale Teater, og udstillingen kommer til Esbjerg i et samarbejde med Esbjerg Kommune. De lokale skoleelever får mulighed for at møde en række af de tidligere flygtninge i et spændende skoleforløb.

Ord og ansigt på medborgere

Ifølge formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, fungerer 100 % FREMMED? som et talerør for en gruppe af mennesker, hvis historie og skæbne de færreste kender til.

“Udstillingen udvider vores verdensbillede og opdaterer vores viden om Danmark med nuancerede og mangfoldige fortællinger om danskere med en baggrund som flygtninge. Vi får sat ord og ansigter på vores medborgere på en personlig og nærværende måde”, siger May-Britt Andrea Andersen.

Danmarksturnéen er støttet af Nordea-fonden, og i Esbjerg er der fernisering på 100 % FREMMED? fredag 20. september kl. 16.15 på plænen foran Huset ved Hovedbiblioteket.

Leave a Reply