Læserbrev: Maritimt mekka bag havneudvidelsen

1
15

Læserbrev af

Kristoffer Thon Poulsen

Grundtvigs Alle 346700 Esbjerg

Hvad gør man, når en bydel mister 2,5 km. strandareal? Det spurgte jeg borgmesteren om til borgermødet omkring udvidelsen af Esbjerg Havn. Jesper Frost mente at det er umuligt at erstatte en bydel for dens tabte strand. Det har han sådan set ret i – men jeg har alligevel et forslag til det.

Ser man på gamle luftfotos af Esbjerg, så kan man se, at der er strandareal både nord og øst for byen. Men siden 1990erne har Esbjerg Havn udvidet mod øst, og har i mindre bider ædt sig ind på stranden i Østerbyen. Når havneudvidelsens næste etape er færdigt, så er der forsvundet omkring 2,5 km. strand på 30 år.

Udvidelserne af havnen har alle været nødvendige for at sikre havnen og byens udvikling. Men udvidelserne af havnen er kommet med en stor pris for østerbyens rekreative områder, og for beboerne. Heldigvis kan en løsning etableres i forlængelse af den kommende havneudvidelse. 

Havnen og havet er en del af Esbjergs DNA, på samme måde som blæsten, industrien og naturen. Havnen har altid været et forsamlingssted og et udflugtsmål. Det mener jeg bør tænkes ind i den kommende udvidelse af Esbjerg Havn. 

Jeg mener man bag på den kommende østhavn bør lave en havnemole, med adgang for befolkningen. Molen skal følge bagsiden af havneudvidelsen så man kan gå langs havnen i retning mod Fanø. Molen skal være et maritimt Mekka, der vil fungere som fiskeplads for lystfiskere, til krappefiskeri for børn, og som anløbsplads for havkajakker og paddelboard.

Molen vil samtidig skabe en ny mulighed for Esbjergs indbyggere. Der vil være et sted, hvor man ikke bare kan gå til vandet, men også kan gå ud i vandet.

Molen vil komme til at få Måde Bakker som nærmeste nabo. Her er der ved at blive skabt et rekreativt område – og med god grund! Der er ikke mange steder i landet, hvor man 4 km. fra bycentrum, har et så stort grønt område, der ligger på en sydvendt bakke.

Området ved Måde Bakker vil være et oplagt sted at opbygge en havpark. Med en mole med adgang for borgerne i Esbjerg, og de store bakker med den fantastiske udsigt over havnen og vadehavet, er der et enestående udgangspunkt for at skabe et unikt område. 

Området vil kunne forbindes med stisystem til både ”Esbjergs grønne Ring”, og til Tjæreborg, og vil kunne blive et attraktivt grønt område for hele Esbjerg Kommune, og vil kunne genskabe rekreativ værdi for østerbyens tabte strandareal.

1 COMMENT

  1. Det lyder for mig som et interessant forslag, som det er værd at kigge nærmere på. Området ved Måde Bakker har potentiale til at blive et rigtigt dejligt område, og det vil være oplagt, at koble det sammen med havneudvidelsen.

Leave a Reply