Af Simon Husted
For mange er bæredygtighed sådan noget klimatosset halløj, som er et ord den ydre venstrefløj har fundet på for at pudse glorien. Det er dog helt forståeligt, at ordet for nogen kan have fået den klang, da det ofte omtales i sammenhæng med skræmmekampagner og ungdomsdemonstrationer.
Faktisk handler bæredygtighed egentlig bare om, at vi udfører handlinger, som ikke begrænser mennesker i fremtiden – om det er socialt, økonomisk eller miljømæssigt. Det er altså et slags lingvistisk “klistermærke” for alle de ting, som du kan gøre for at dine børnebørn har (mindst) lige så gode forudsætninger for at leve, som du.
Og se så frygt pludselig blevet erstattet af noget som føles godt, og det er netop her magien opstår. Mit navn er Simon Tykgaard Husted. Jeg er grøn iværksætter, som er passioneret omkring simple og skalerbare koncepter. I uge 47 var jeg grøn rollemodel for hele Danmarks iværksætteruge. Jeg mener, at det er virksomhedernes pligt at have bæredygtige forretningsmodeller, produkter og services. I mine øjne har vi gjort forbrugeren til tovet i en tovtrækningskonkurrence mellem hardcore businesses, som skal tjene penge og derfor skider højt og helligt på etik, sundhed og bæredygtighed. Til gengæld gør de det godt, for de arbejder 120% med at give forbrugere hvad forbrugere efterspørger – også når forbrugeren ønsker noget som faktisk begrænser mennesker i fremtiden. På grøn hold tyes der ofte til skræmmekampagner, og det er sgu ikke lige det vi gider bruge vores tid på. Beslutningsprocessen ligger desværre for langt fra logikken i hjernen, så den tilgang vil tabe på den lange bane.
Jeg er dybt fascineret af mennesker og hvordan vi gør det attraktivt for forbrugeren at tage det “rationelle” valg for både både forbrugeren og omverdenen. Har efterhånden sort bælte i adfærdsdesign og med det har jeg skabt en sjov, simple og bæredygtig guide til juleracet!
- Juleindkøb.
Køb ind lokalt. Gør det til en familietur. Planlæg hjemmefra hvilke gaver der skal købes hvor og hvor der spises til middag. Sådan undgår du pludselig at blive draget af det fantastiske stykke arbejde som for eksempel fast fashion-butikkernes markedsføringsafdelinger laver.
Spar miljøet for over 10 kg CO2 pr. genstand købt, som er produceret i Danmark. Og så tag da lige og få en god juleskid på med en cykel-, gåtur eller med det offentlige, hvis der er under 5 km til centrum. - Julegaverne.
Nu mødte jeg forleden min gamle klasselærer, Ole, som er en mand jeg har stor respekt for. Han fortalte mig om et helt fantastisk fedt julekoncept, de har indført på hjemmefronten. Genbrug og hjemmelavede julegaver til de gamle! Interessant nok viser det sig nemlig, at 9/10 danskere på over 30 år “har alt hvad de har brug for til under 1.000 kr.” samt at 94% af samme målgruppe hellere “går mere op i julehyggen og maden end gaverne”. Sidst men ikke mindst; brugt er unikt, og vi kan faktisk godt lide følelserne i det unikke. Tag snakken op med dem du skal holde jul med! Lad os snakke om det, så det ikke længere er tabu at give genbrug og hjemmelavede gaver til hinanden – det er sejt!
Spar miljøet for omkring 1.500 liter vand, 3 kg. CO2 og over 0,5 kg kemikalier pr. T-shirt du køber brugt. Gang det tal med 8, hvis alternativet er et par jeans.
Julemaden (økologi, vildfanget og sukkererstatninger) - Julemaden
And, sovs, brunede kartofler og risalamams. Og gang så lige kvantiteten med 2, så har du indholdet af sækken som vi to timer efter indtag danser om træet med. Av min arm en omgang. Nogle ved måske jeg har haft juicebaren i det gamle Streetfood og ved en del om kosten. Jeg sørger selv for at faste i løbet af dagen. Derved kan min krop komme i bund med diverse processer ligesom det får mig til at få en tilpas følelse i kroppen – når sulten efter 30 minutter har lagt sig første gang. Så starter vi selvfølgelig ud med verdens bedste julejuice som en appetizer (2 æbler, 2 appelsiner uden skræl, skræl fra en halv appelsin, 4 mellemstore gulerødder, 8 cm rødbede og 2 tsk. kanel). Så er vi ligesom også i gang. Derefter kan det være smart at portionsanrette eller aftale indbyrdes med sig selv, hvor mange tallerkener man må fylde. Til dagens kok, husk altid at gå all-in på økologi og vildfanget kød – det gør en kæmpe forskel for smag, sundhed og omverden. Sørg ydermere for at erstatte al sukker med honning, dadler, vaniljestang, stevia eller andet. Mættet fedt og raffinerede kulhydrater som sukker er ikke særlig gode venner.
Og her må jeg smide en bombe. Økologi udleder mere CO2 end konventionelt. Men man giver altså ikke sin Ferrari octan 92. Frugter skal man ikke kunne spejle sig i. Grøntsager skal lige som mennesker heller ikke være ens i udseende. Kyllinger som er blevet store og stærke af græs og sollys på 120 dage gør noget andet biokemisk end kyllinger som er blevet store og opfostrede på 25 dage med raps, soya og alverdens hormonforstyrrende medikamenter.