Som et led i første del af den ambitiøse klimahandlingsplan ønsker regeringen at Danmark, som det første land i verden, opretter to energiøer. Øerne skal ifølge regeringen oprettes senest i 2030, og de kommer til at ligge i Nordsøen og i Østersøen. Folketingsmedlem Anders Kronborg (S) jubler over udsigten til en vindø i Nordsøen.
Foto: Anders Kronborg
Esbjergs lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der også sidder i Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, har svært ved at få armene ned over udsigten til en energiø i Nordsøen og dermed også masser af nye arbejdspladser i Vestjylland.
”Det er jo ret vildt at tænke på, at det her vil være med til at gøre Danmark til en ny grøn stormagt. Og at vi bliver det først land i verden til at etablere de her energiøer. Det er vildt. Og så vil det jo være fremragende for den vestjyske beskæftigelse med sådan en ø i Nordsøen”, lyder det fra en begejstret Anders Kronborg.
Regeringens plan er, at der i Nordsøen skal konstrueres en kunstig ø-struktur med mindst 2 gigawatt havvind tilkoblet senest i 2030 – med forbindelser til Danmark og Holland.
På sigt vil øen kunne udbygges og rumme mindst 10 gigawatt havvind. Planen er blandt andet at omdanne grøn strøm fra energiøerne til grøn brint, der så kan videreforarbejdes til brændstoffer, som så kan skabe en reduktion af drivhusgasser i fly, skibe, lastbiler, opvarmning og industri.
”Jeg har ofte på Christiansborg talt om, at Esbjerg Havn rummer uanede grønne muligheder. Og en satsning på den grønne energi er roden til vækst og nye arbejdspladser. Jeg håber virkelig de her energiøer bliver til virkelighed. Det er i hvert fald en debat, der fylder meget på Christiansborg, og som kunne gå hen og blive et grønt eventyr for Esbjerg”, siger Anders Kronborg.