I dag ankom Esbjerg Havns nye Liebherr-kran med skib fra Rostock. Kranen er verdens største mobile havnekran og kan løfte over 300 tons. På Esbjerg Havn skal kranen bistå offshore-industrien, hvor bl.a. vindmøllerne bliver større og større.

“Kranens ankomst viser, at Esbjerg Havn også internationalt er en sværvægter,” siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

Foto: Esbjerg Havn

Det var et usædvanligt syn som mødte de fremmødte på Esbjerg Havn i dag, da verdens største mobile havnekran tonede frem i horisonten.

På verdensplan findes kun 12 af denne type kraner, som den tyske virksomhed Liebherr står bag. Og det var da også en tilfreds havnedirektør, som stod klar på kajen til at tage i mod:

”Jeg glæder mig over, at vi med den nye kran udvider vores krankapacitet betragteligt. Vi skal håndtere mere og mere stort gods på havnen i fremtiden, og derfor har vi brug for at opruste. Jeg glæder mig også over, at kun få havne i verden har en lignende kran, fordi det viser, at Esbjerg Havn er en international sværvægter,” siger Dennis Jul Pedersen.

Esbjerg Havn råder i forvejen over Skandinaviens største samling af mobile Liebherr-kraner, som nu er blevet yderligere udbygget. Den nye kran vejer knap 800 tons, er 48 meter høj og kan løfte 308 tons. Samtidig gør den det muligt for havnens mobile havnekraner at udføre tandem-løft, hvor to kraner tilsammen løfter helt op til 448 tons.

Udviklingen i offshore-industrien kræver ny kraner

Det er udviklingen inden for offshore-industrien, som nødvendiggør anskaffelsen af den nye kran, der kan løfte større og tungere gods end de nuværende kraner. Årsagen hertil er, at komponenterne til havvindmøllerne i Nordsøen bliver større og større samtidig med, at behovet for at kunne håndtere tungt maskin- og produktionsudstyr vokser inden for de øvrige industrier på havnen.

Hos Liebherr ser man positivt på den udvikling, siger Kristian Holst, Managing Director, Liebherr-Danmark Aps, som også var tilstede, da kranen ankom i dag.

”Vi er glade for at kunne levere endnu en kran til Esbjerg Havn, som allerede har fem af vores mobile Liebherr-havnekraner. At det så ovenikøbet er en kran af den her kaliber, som kan løfte en helt ny type (High and Heavy) tungt gods, vidner om, at udviklingen på Esbjerg Havn går stærkt i disse år,” siger han.

Esbjerg Havn har en godsomsætning på 4,5 mio. tons om året, 6000 skibsanløb og 6 faste godsruter til 25 destinationer.

Oplev kranen til Åben Havn den 30. august

Fredag den 30. august inviterer Esbjerg Havn kunder, samarbejdspartnere og borgere i Esbjerg til ’Åben Havn’. Udover LHM 800-kranen kan man som deltager også se havnens øvrige kraner og besøge Liebherrs udstillingstelt. Det er også muligt at møde medarbejdere fra Esbjerg Havn og Liebherr over en kop kaffe, ligesom Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen vil sige et par ord.

’Åben Havn’ finder sted fredag den 30. august kl. 13-16 ved Zodiakvej. Vel mødt!

Fakta om Liebherr LHM 800

Vægt: 795 tons Løftekapacitet: 308 tons Tårnhøjde: 47,9 meter Længde på bom: 66,0 meter Aksler: 34

Hjul: 136

Leave a Reply