Forfatter og folketingskandidat Rasmus Dahlberg flyttede til Esbjerg for fire år siden. Nu arrangerer han gratis byvandringer sammen med lokale politikere.

Fire gange i løbet af august kan alle interesserede møde op på Torvet i Esbjerg og slå følge med Rasmus Dahlberg og hans gæster, som tæller lokale byråds-, regions- og folketingsmedlemmer.

– Politikere har jo en holdning til alt og er gode til at snakke med folk. Så jeg tænker, at de vil være spændende at gå en tur rundt i byen med, siger Rasmus Dahlberg.

Selv er Rasmus Dahlberg folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Esbjerg. Som tilflytter til byen er det vigtigt for ham at kende de lokale fortællinger om kendte og ukendte steder.

– Jeg er uddannet historiker og har rimeligt godt styr på beslutningen om at anlægge en havn her efter nederlaget i 1864. Men jeg glæder mig til at udveksle erindringer og anekdoter med mine gæster på de fire byvandringer, fortæller Rasmus Dahlberg.

Turene begynder alle på Torvet, ved statuen af Christian 9. Derfra afhænger ruten af dagens gæst.
Rasmus Dahlberg har dog også selv udvalgt nogle interessante steder i bymidten og ved havnen, som skal besøges. Hver byvandring varer ca. halvanden time, hvor der tilbagelægges et par kilometer til fods.

Et af Rasmus Dahlbergs steder på ruten er tunnelen under jernbanen mellem Jernbanegade og Exnersgade i forlængelse af Borgergade. Da han flyttede til Esbjerg i 2018, hørte han en bemærkning om, at det da var mærkeligt, at man brugte penge på at vedligeholde jernbanesporene ned til havnen. – Nu har krigen i Ukraine vist, hvor vigtig Esbjerg Havn er for NATO-samarbejdet. Derfor skal der stadig kunne køre godstog gennem butikscenteret Broen, forklarer historikeren, som til daglig arbejder som forsker ved Forsvarsakademiet.

Hvorfor vil en tilflytter vise rundt i en by, han ikke er vokset op i?

– Jeg er jo lige præcis dét, Esbjerg efterlyser. En person som af egen fri vilje ¬- og med stor glæde – er flyttet hertil, siger Rasmus Dahlberg med et smil. – Derfor vil jeg gerne lære min nye by bedre at kende og samtidig vise den frem.

De fire planlagte byvandringer finder sted:• Torsdag den 11. august klokken 17.00-18.30 med borgmester Jesper Frost (V)
• Torsdag den 18. august klokken 17.00-18.30 med byrådsmedlem May-Britt Andrea Andersen (K)
• Søndag den 21. august klokken 16.00-17.30 med folketingsmedlem Anders Kronborg (S)
• Tirsdag den 23. august klokken 19.30-21.00 med regionsrådsmedlem Stephanie Lose (V) og byrådsmedlem Jakob Lose (V)

Alle ture begynder ved statuen af Christian 9. på Torvet i Esbjerg. Det er gratis at deltage. Undervejs vil Rasmus Dahlberg byde på en kop kaffe. Følg Rasmus Dahlberg på Facebook for yderligere informationer om de gratis byvandringer i Esbjerg.

Foto: Rasmus Dahlberg privat

Leave a Reply