Siden 2005 har Økodag hvert år fået omkring 200.000 danskere til at besøge økologiske gårde rundt omkring i Danmark for at opleve de forårskulrede øko-køer springe på græs. Efter at have været sat på pause de seneste to år på grund af corona, er Danmarks største økologiske event nu endelig tilbage, og landmændene ser frem til igen at kunne åbne dørene for glade gæster til en sjov og lærerig dag på landet.
Foto: Gram Slot
Blandt de mange økologiske landmænd, der åbner deres gårde op til Økodag den 10. april, er Svend Brodersen, der siden 2007 har drevet Gram Slot i Sønderjylland.
450 køer slår krumspring på marken til lærkernes sang
Efter to år med corona-restriktioner, hvor Gram Slot måtte lukke køerne på græs uden gæster, glæder Svend Brodersen sig særligt meget i år til at dele oplevelsen med de mange gæster.
”Lige så lang tid tilbage, jeg kan huske, har det været en festdag, når vi har lukket køerne på græs om foråret. Og nu er det ikke længere kun en festdag for landmændene, men også for danskere i alle aldre. Og vi vil jo så gerne dele de her oplevelser ude fra landet og få folk tættere på naturen,” siger Svend Brodersen, der ikke er i tvivl om, hvad dagens højdepunkt er.
”Den største glæde ved dagen er at se køerne komme på græs. Solen, der skinner, lærkerne, der synger, og køerne, der slår krumspring på marken. Og så er det jo skønt at se de mange børn hoppe på halmballer og klappe kalve, mens de voksne kan gå på jagt i de mange Arla-smagsprøver,” siger han.
En inspirerende faglig udfordring
Landmand Svend Brodersen købte Gram Slot i 2007, efter at slottet havde stået tomt i 25 år. Udover at huse familien, bestående af landmanden, hans hustru Sanne og parrets fire børn, har stedet også udviklet sig til en levende kulturarv med alt fra events, koncerter og konferencer til det store økologiske landbrug, som de driver i dag.
Til Gram Slot hører nemlig 2800 hektar økologisk landbrug, og det er derfor et held, at Svend Brodersen har 30 års erfaring som økologisk landmand.
”Jeg har jo været økolog siden 1998, så da vi overtog Gram Slot var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville omlægge til økologi. Det er dejligt at have dyrene på græs om sommeren, og at vi arbejder så meget sammen med naturen, som vi gør. Og så er det bare en spændende faglig udfordring at drive et økologisk landbrug. Man skal være godt forberedt og omhyggelig undervejs,” siger Svend Brodersen, der også ofte mødes med andre økologiske landmænd for at sparre.
”Det er inspirerende at mødes med andre økologiske landmænd, fordi de er forskellige og tænker kreativt. De er positive og har mod på livet og på fremtiden som landmænd. Jeg oplever en enorm glæde hos mine kolleger ved at være økologer,” siger han.
Et landbrug med respekt for fremtiden
Selvom det har givet mening økonomisk for Svend Brodersen at omlægge til økologi, så har det altid været ideologi, der har drevet den garvede økologiske landmand.
”Vi har jo fire børn, som vi ønsker får en god fremtid. Derfor er det vigtigt for os at drive et landbrug, hvor man efterlader en jord til fremtidens landmænd, der er bedre, end den, vi overtog. Og vi kan bare se, at biodiversitet, fugleliv og insekter trives på vores jord. Det giver os en stor glæde at være en del af sådan en mangfoldighed,” siger Svend Brodersen.
Økodag er et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier.