Påskerogn på Fiskerimuseet

0
679

Det handler om rogn – hele påskeferien.

Til påske vil du på Fiskeri- og Søfartsmuseet kunne opleve alle typer rogn, alt fra ægte caviar som kommer fra en stør, til den moderne, bæredygtige kaviar lavet af tang kaldet Cavi-Art®).

Alle sanser i brug
Vi lærer gennem alle vores sanser og derfor kan du både se fiskene svømme, få fisk og rogn i hænderne, dufte og smage de forskellige typer rogn og æg, mens vores dygtige formidler fortæller.

Laboratoriet er selvfølgelig åbent og her kan du se på forskellige typer æg i vores stereolupper, eller selv prøve at dissekere en sild med æg.

Børnene vil elske at lege de gamle lege med æg ude på friland, eller gå på skattejagt efter påskeæg, sammen med vores udklædte påskehare.

Påskeæg, påskerogn og påskehare
Der er en lang række gode bud, på hvorfor ægget forbindes med påsken. I gamle dage lagde hønsene først æg omkring påsketid, efter en lang og mørk vinter. Ægget symboliserer vinterens hårde skal, som man slår i stykker og kommer således ind til forår og frugtbarhed. Og ægget kan også symbolisere graven som Jesus bryder ud af påskemorgen.

Det er også omkring påsken, at fiskene gyder deres æg. Æg fra havet kommer i mange afskygninger, og vi glæder os til at vise mangfoldigheden, når vi sætter 6 forskellige æg under stereoluppen. Vi skal se nærmere på både naturhistorien og kulturhistorien.

”Man kan slet ikke forestille sig, hvor vildt et bidrag det er til havets fødekæde, når sildene kommer ind og gyder”, lyder det fra formidler og dyrepasser Jeppe Jensen, når han begejstret fortæller om floder der bliver hvide af æg og sæd, og Sitka stammekulturen der fisker sildeæg med grantræer.

Påskeharen stammer muligvis fra den græske gudinde Eostres (Easter), som man fejrede ved forårsjævndøgn. Eostres havde nemlig haren som kæledyr. Uanset, så elsker alle den søde påskehare, som kommer besøg for at lege med børnene. Hvis vejret samarbejder bliver det skønt at lege på Friland – og vi giver et gensyn med gammeldags lege, der involverer æg og balance!

Ser du rigtig godt efter, så gemmer der sig æg i akvarierne og på Friland. Finder du dem alle, så kan du løse gåden og få dit eget lille chokolade æg.

Smagsprøver

Ud over det søde fra chokolade og det let salte fra rognen, så kan du også smage på den sønderjyske specialitet Sol-æg, hvor du selv kan være med til at dosere det stærke, i form af tabasco.

Har du fået smag for påskerognen kan du købe en rogn-platte i cafe MS Smag, baseret på det fineste fra havets spisekammer og lokale marker.

Meningsfyldte oplevelser
Vi ønsker at tilbyde spændende oplevelser der bygger på viden om havet og menneskers forhold til havet.

Det 14. verdensmål livet i havet er et af de mest synlige verdensmål for tiden. Måske fordi næsten alle taler om plastik i havet – men det er en anden interessant problemstilling, som vi forholder os til på et andet tidspunkt.

”På Fiskeri- og Søfartsmuseet har vi hele året rundt fokus på de bæredygtige fordele, der er ved at spise fisk og skaldyr. Museets café – MS Smag – arbejder bevidst med at udbrede kendskabet til mindre kendte fiskearter, samt viden om havets spiselige ressourcer. Fisk indeholder mange sunde mineraler og vitaminer, har en unik sammensætning af fedtstoffer, og har en høj andel af protein. Og for rogns vedkommende gør det sig gældende, at hele 73% af næringsholdet stammer fra protein, som giver en længere mæthed end både fedt og kulhydrat” siger Axel Boisen, leder af Fiskeri- og Søfartsmuseets afdeling for samskabelse, og derigennem bidragende til museumsattraktionens oplevelsestilbud med eksterne parter.

Frivillige fællesskaber

Påsken er også der, hvor det maritime friland vågner. Museets frivillige fællesskaber bemander de arbejdende værksteder de fleste dage i påsken. Onsdag den 17. maj er første dag, hvor vi prøver kræfter med at åbne for ”Smed for en dag” konceptet, hvor nye frivillige bliver budt velkommen til at tage uforpligtende del i formidlingen.

Leave a Reply