At kommende Power-to-X anlæg stadig oftere begynder en beliggenhedssondering i Esbjerg hænger sammen med byens placering, men det har vist sig, at byen i den grad har meget mere x-faktor at byde på.
Omstillingen til mere miljøvenlig transport står som et af hovedpunkterne i Europa-Kommissionens vækststrategi, den europæiske grønne pagt, hvor der er enighed om at opnå klimaneutralitet i 2050. Det vil naturligt betyde et farvel til fossile brændstoffer og et goddag til alternative drivmidler som fx brint. De alternative drivmidler skal produceres på Power-to-X (PtX) anlæg, der bl.a. ser ud til at kunne drive den grønne omstilling, som transportsektoren har behov for.
Kapløbet om at etablere PtX-anlæg er i fuld gang i Europa, og mange parametre taler faktisk for, at Danmark kan være med helt fremme. Det underbygges af erfaringen i Esbjerg, hvor både nationale og internationale PtX-aktører har set sig lune på den vestjyske havneby bl.a. på grund af beliggenhed og infrastruktur.
Her er klimaambitionerne meget nærværende, fordi et klimapartnerskab mellem Esbjerg Havn, DIN Forsyning, Esbjerg Kommune og Aalborg Universitet Esbjerg, arbejder for at blive klimaneutrale allerede i 2030. Klimapartnerskabet har også vist sig særdeles værdifuldt, fordi samarbejdet mellem forsyning, kommune og havn kan trække på den tunge viden hos Aalborg Universitet.
”Grundlæggende er der bare nogle spændende muligheder her. Det gælder både i forhold til sektorkobling, hvor fx et PtX-anlæg kan levere overskudsvarme til DIN Forsyning og dermed være med til at varme boliger op og levere procesvarme til virksomheder, der i dag bruger gas. DIN Forsyning er netop i gang med en total ombygning af Esbjergs fjernvarmeforsyning, så denne bliver klimaneutral, bl.a. gennem udnyttelse af el og overskudsvarme fra industrien, Esbjerg huser en af de største danske erhvervshavne, som har en interessant infrastruktur, mens vi fra kommunens side byder ind med hjælp til at afdække en god placering, og med på sidelinjen har vi også adgang til seneste viden via Aalborg Universitet i Esbjerg”, forklarer Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.
Denne strategi har vist sig at være rigtig, idet der i dag er tre PtX-projekter under udvikling. Og flere er velkomne, hvis det står til klimapartnerskabet, der udover at tælle havn, forsyning, kommune også kan trække på en energiklynge, hvoraf nogle af virksomhederne endda bidrager med at installere de havvindmølleparker, som skal levere den grønne strøm, som er helt essentiel for PtX-projekterne.
”I Esbjerg er vi klar til at gå forrest og vi har de bedste forudsætninger for at skabe de rette betingelser for PtX-projekterne. Som den danske EnergiMetropol har vi allerede spillet en vigtig rolle i den grønne omstilling med Esbjerg Havn som en nøglespiller i udskibningen af havvind. Sådan bliver det også fremover, hvor cirklen bliver komplet, når havvindmøller fra Esbjerg genererer strøm, der transporteres til byen og indgår i produktionen af bæredygtige brændstoffer, der sikrer transportsektoren i fremtiden”, siger Jesper Frost Rasmussen.