Fremtidens fjernvarmeanlæg venter på ny lovgivning

0
292

Når Høst PtX Esbjergs nye, store Power-to-X anlæg i Måde efter planen står klar i 2026, vil overskudsvarmen kunne bidrage til en CO2-fri opvarmning af 15.000 husstande i Esbjerg Varde og Nordby.

_ Man kan kalde det fremtidens fjernvarmeanlæg, sagde projektdirektør David Dupont-Mouritzen med henvisning til, at Esbjergværket lukker til foråret, da Høst PtX Esbjerg havde inviteret til paneldebat om fremtidens fjernvarme hos DIN Forsyning.

_ Vi kan garantere forsyningssikkerhed og store mængder overskudsvarme, lovede han.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der sad i panelet som bestyrelsesformand for Dansk Fjernvarme, understregede, at projektet kræver nye regler.

Energiminister Dan Jørgensen (S) konstaterede i sommeren 2021, at støttebehovet til en række PtX-projekter kan reduceres, hvis der samarbejdes med fjernvarmen, og aktørerne kan sikres en vis indtjening fra slag af overskudsvarmen til fjernvarmen.

Hvordan det kan ske, vil regeringen til efteråret præsentere sine tanker om, fortalte han i en særudgave om PtX og fjernvarme fra Dansk Fjernvarme.

_ Regeringen ønsker i høj grad at fremme udnyttelse af overskudsvarme, sagde Dan Jørgensen.

Paneldeltagere på DIN Forsyning ønsker, at det snart bliver efterår.

Mens de venter, lover administrerende direktør Christian Udby Olesen, at DIN Forsyning kan levere fjernevarme til esbjergenserne. Han ser dog frem til et samarbejde med Høst, for direktøren hader at se, varmen bliver smidt væk, og han elsker at se, når infrastrukturen bliver udnyttet optimalt.

David Dupont-Mouritzen fortalte, at Høst PtX Esbjerg lige nu bruger masser af energi på at rydde forhindringer af vejen for projektet.

Anlægget placeres i Esbjerg for at kunne udnytte energien fra havvindmølleparkerne i Nordsøen. Det skal fremstille grøn ammoniak, som kan udnyttes som CO2 reduceret gødning i landbruget og CO2 reduceret brændstof til skibsfarten.

_ Processen kræver brint, som skabes via elektrolyse, og under elektrolysen skabes oveskudsvarmen, forklarede Lasse Rosendahl, der er professor og institutleder ved AAU Energi.

_ Power-to-X teknologien er ikke ny, men vi laver det i stor skala, supplerede David Dupont-Mouritzen.

Borgmesteren er glad for projektet, men vil gerne snart i gang.

_ Anlægget skal bruge grøn strøm fra en havvindmøllepark. Men lad os da opføre vindmøllerne og anlægget samtidig. Vi har jo et klimamål, der skal nås, sagde Jesper Frost Rasmussen.

Leave a Reply