Donér dine gamle briller til en ghaneser

7 ud af 10 danskere har briller liggende, de ikke bruger.

Du kan ændre et menneskes liv ved at donere dine aflagte briller i Synoptik i Esbjerg.

Foto: Synoptik


Et godt syn er ikke en selvfølgelighed i Ghana. Tværtimod går mange rundt med dårligt syn, fordi briller er en stor omkostning og en sjældenhed. Men nu kan du være med til at give en ghaneser synet tilbage, når Synoptik for 14. gang tager til Ghana og laver synsprøver og deler briller ud. Det gør du ved at donere dine aflagte briller eller solbriller i Synoptik på Kongensgade i Esbjerg.
Slørede bogstaver, spændingshovedpine og problemer med at fokusere kan være enormt frustrerende. Heldigvis kan vi danskere hurtigt komme en tur til optikeren og få hjælp til udfordringerne. Sådan er det bare ikke i Ghana, hvor briller er en sjældenhed. Især hos den fattige del af befolkningen. Det giver risiko for varige øjenskader og går ud over både livskvalitet og muligheden for uddannelse. For børn, der ikke kan se tavlen i skolen, har også svært ved at lære at læse.

Men du kan selv være med til at gøre en forskel for et andet menneske, hvis du er blandt de 7 ud af 10 danskerne, der ifølge en undersøgelse fra Synoptik, har gamle briller og solbriller liggende i rodeskuffen. Med to års undtagelse pga. corona, har Synoptik siden 2007 rejst til Ghana med tusindvis af brugte briller og solbriller, doneret af Synoptiks kunder. Og til oktober skal de afsted igen. Synoptik gør brillerne i stand, så de er klar til at hjælpe den ghanesiske lokalbefolkning og deres syn.


”Dårligt syn er et stort problem i Ghana, og hver eneste af de tusindvis donerede, brugte briller gør en enorm forskel. Derfor er det så fantastisk, at danskerne er så gode til at bakke op og donere briller,” siger Ilona Søhoel, der er teamleder på projektet.
Til dagligt er Ilona Søhoel optiker i Rosengårdscentret i Odense, men hun har været med i Ghana i 12 år. Hun har derfor med egne øjne set, hvilken betydning de donerede briller har.
”Det er tydeligt at mærke, at vi gør en kæmpe forskel. Ghaneserne udtrykker virkelig deres glæde med både ord og mimik, og de velsigner os simpelthen bogstavelig talt, når de går ud ad døren med et par briller på. Vi havde en kvinde, der midt i en synstest rejste sig op med prøvebrillerne på næsen og råbte ’Jeg kan se, jeg kan se’, mens hun dansede. Det er fantastisk, at vi kan skabe den glæde,” siger Ilona Søhoel.
Alle synshjælpemidler kan gavne
Det er ikke kun almindelige briller, du kan donere til Ghana. Også solbriller spiller også en vigtig rolle for øjnenes sundhed, når man bor i et solrigt land som Ghana.
”Vi ser desværre ofte, at ghanesernes ellers klare øjne får et mat skær, fordi de er blevet forbrændt. Derfor gør vi meget ud af at lære ghaneserne om solens skadelige stråler,” siger Ilona Søhoel og fortsætter:
”Vær endelig ikke bange for også at indlevere specielle syns‐hjælpemidler som for eksempel lupper. Dem er der også brug for i Ghana. Så gå endelig rodeskufferne og bedsteforældrenes skuffer igennem for alt, hvad I har.”

Er du også en af de mange danskere, der har briller liggende derhjemme, som du ikke bruger? Så indlevér dine aflagte briller eller solbriller i Synoptik på Kongensgade i Esbjerg. Så er du med til at give en ghaneser et bedre syn. Brillerne kan afleveres hele året.

Sådan donerer du dine briller til Ghana‐projektet
  • Hent dine aflagte briller eller solbriller frem fra gemmerne
  • Find din nærmeste Synoptik‐butik på https://www.synoptik.dk/butikker
  • Aflever dine briller eller solbriller i butikken


Fakta om Synoptiks Ghana‐projekt
Synoptik har i samarbejde med Ghana Blind Union etableret en ”free clinic” i Ghanas hovedstad, Accra. Klinikken har åbent tre dage om ugen, hvor ghanesere gratis kan blive tilset af en optiker eller øjenlæge, få foretaget en synsprøve og få et par gratis briller eller solbriller. Hvert år i oktober rejser en gruppe af danske Synoptik‐medarbejdere til Ghana for at assistere det lokale team af øjenlæger og optikere. Brillerne er doneret af Synoptiks danske kunder, som afleverer deres aflagte briller i den lokale Synoptik butik.

Leave a Reply