En væg spækket med brødkurve, og 30 af de samme billeder ved siden af hinanden. Valgene Helle fra Esbjerg har begået i sit hjem er ret finurlige, men fælles for dem alle er, at det meste er købt brugt. Selv rullegræsset i haven er genbrug, og det gælder også de to vaser, som kæresten ikke bryder sig om. Nu har Helle en tredje vase af samme design på vej med posten.

Foto: DBA Guide

Klokken 16 er der diskofest hjemme hos Helle fra Esbjerg. Hver dag. Næsten. For klokken 16 rammer solens stråler Helle Roagers vindue i gangen, og strålerne rammer ind på hendes hjemmelavede disko-lysekrone, der reflekterer strålerne ud på væggen i massevis af små pletter.

En diskokugle-lysekrone. Sådan en har din nabo garanteret ikke, og derfor siger den lampe rigtig meget om 25-årige Helle og hendes indretning. Helle bor nemlig med et væld af finurlige løsninger i hjemmet, hun selv har hittet på, og nærmest alle hendes møbler og boligtilbehør er købt brugte. Det skriver DBA Guide.

Helles dyreste genbrugsfund 

Der var 200 kr. mellem Helle og sælger, da Helle handlede om sit kommende spisebord på genbrugsmarkedet. Men Helle er en benhård forhandler og fik derfor sælger ned på sine 1.000 kr., og således fik hun gjort sit hidtil dyreste køb på genbrugsmarkedet. Men det er et køb, hun er glad for, for bordet er flot og ikke mindst langt.

– Jeg er generelt ikke så glad for at give meget for tingene, jeg finder brugte. Prisen skal helst ikke over 150 kr. Det afhænger selvfølgelig af, hvilken ting jeg køber, og hvor meget jeg gerne vil have den, siger Helle.

Hendes princip, hvad angår prisen, kommer også til udtryk, når Helle fortæller om sin unikke billedvæg i stuen. Her pryder 30 billeder, store som små, hendes hvide væg, og det pudsige er: Alle billederne har samme motiv. Rammerne er forskellige, og hele molevitten er købt brugt. Men for gode priser:

– Jeg leder faktisk stadig efter billeder af fiskeren. Jeg er ikke helt færdig med væggen endnu, griner Helle til DBA Guide og fortsætter:

– Jeg har dog svært ved at finde flere billeder med motivet. Det er som om, jeg har støvsuget hele markedet. Jeg vil ellers gerne finde små billeder af motivet, som kan udfylde de mindre, frie spots på væggen. Men jeg er ikke villig til at betale meget for sådan et billede. Vi skal helst ikke op over 50 kr.

Det billigste billede på væggen betalte hun 7,5 krone for. Det er dog ikke dét billede, hun mindst bryder sig om. For hun er også kommet til at gøre et fejlkøb: 

– Mange siger, at det broderede billede i midten er lidt uhyggeligt, fordi fiskerens øjne er skarpe. Men ude i garagen har jeg ét, der er endnu mere uhyggeligt. Det får det ikke lov til at komme op og hænge.

’I kan bare lade det stå’

Helle og kæresten har kun boet i deres hus i et lille års tid. Huset købte de for 13 måneder siden, hvor de fik underetagen totalrenoveret.

Huset var er dødsbo, og der var flere ejendele fra den tidligere ejer, som arvingerne ikke orkede at skille sig af med – ting som Helle i dag nyder stor glæde af.

– Jeg sagde til sælgerne, at de endelig bare skulle lade det stå, de ikke orkede at fjerne fra huset. Jeg kan ofte bruge ting, eller bruge dele fra tingene, og hvis ikke jeg kan det, kan jeg jo altid selv sælge dem, fortæller Helle til DBA Guide.

To trætte optimistjoller lå og ventede i haven på Helle og kæresten, da de fik nøglerne til huset, og i dag har hun beholdt den ene, mens den anden er solgt. Jollen gør i dag gavn som jordbærbed. Det eneste, det har krævet af handywoman-evner, var at bore hul i bådens bund.

Denne ting har du nok aldrig tænk på, man kunne købe brugt 

Helle er ikke blot kreativ, når det gælder at style sit hjem, hun ser også flere muligheder for at købe brugt end de fleste af os andre. F.eks. har hun fået en del af sin græsplæne gratis. Rullegræsset, som pryder den bakkede del af haven, skaffede hun gratis på brugtmarkedet.

Og det er ikke den eneste grønne “organisme”, som Helle har givet nyt liv:

– Flere af mine planter er genbrugsplanter: Nogle har jeg købt brugte, andre har jeg fundet gratis, og én har jeg hevet op af skraldespanden, da vi overtog huset. Mange af dem, jeg har fået gratis eller fundet, havde de tidligere ejere givet op på, men i dag står de så fint hjemme hos mig, fortæller Helle, der har grønne fingre med én undtagelse:

– Brejner kan jeg simpelthen ikke holde i live.

Helles planter bliver ofte genbrugt over flere omgange i den forstand, at hun gror stiklinger på dem og sælger dem videre. 

Helle har også gang i salget 

Helle er sjældent på jagt efter noget bestemt, når hun scroller gemmen DBA eller diverse genbrugssites, og derfor sker det nogle gange, at hun begår nogle handler for at erfare, at møblet ikke passer ind i indretningen. I de tilfælde sælger Helle tingene videre, og det har hun god erfaring med. 

Hun gør det faktisk så ofte, at hun har en storvægreol i kælderen, kun med ting hun har til salg, og i hjørnet står gamle papkasser, hun selv har fået leveret varer i, mens hun har fået andre fra familien, fordi de samler sammen til hende. Papkasserne venter på at blive sendt ud af hendes hjem igen med en anden vare i æsken.

– Jeg kan også finde på at sælge ting, som jeg egentlig godt selv vil beholde, men hvor jeg har købt tingene til en så fordelagtig pris, at jeg nærmest ikke kan lade være med at sælge den videre for at tjene lidt på min gode handel, siger Helle.

Men ikke alle tingene på Helles reol får hurtigt ben at gå på. Et tungt glasfad i matteret glas med et mønster af gul-lignende glas på har opholdt sig på hylden i et år. 

– Jeg kan ikke få det solgt. Det er til salg for 120 kr., og jeg ved virkelig ikke hvorfor, der er ingen, der har købt det endnu, fortæller Helle til DBA Guide.

Hun er også overrasket over, at hendes fliser ude i haven, som hun og kæresten har gravet op og sat op af muren, endnu ikke er blevet afsat. Fliserne har hun sat til salg på DBA i gratis-kategorien og for anden uge i træk uden held. 

Denne genbrugsting er kæresten ikke vild med

Det er primært Helle, der står for at indrette hjemmet. Hendes kæreste er for det meste glad for hendes fund og hjemmets stil, men det sker dog nogle gange, at Helles kæreste lader en bemærkning falde om nogle af de nye brugtfund, Helle bringer til indretningen. 

– Bl.a. har han sagt, at han synes, West Germany-vaserne i soveværelset ikke er så pæne, siger Helle til DBA Guide og smiler, fordi hun i samme ombæring fortæller, at der i skrivende stund er endnu en vase i samme stil og farve på vej med posten.

– Hvis det er nogle ting, jeg selv er MEGET glad for, rykker jeg ikke på det, når han lige nævner, at tingene ikke er hans stil. Og de her vaser, synes jeg bare, passer så godt til vores soveværelse, fortæller Helle slutteligt i interviewet.

Leave a Reply