Verdens mest nørdede fritidsaktivitet er landet i Esbjerg

0
649

Til efteråret bliver det for første gang muligt for børn i Esbjerg at gå til naturvidenskab i fritiden. Tilbuddet er gratis og har haft stor succes i resten af landet.

Foto: Videnskabsklubben

Første gang i Esbjerg

I Videnskabsklubben kan nysgerrige børn prøve kræfter med at ”gå til naturvidenskab” efter skole, ligesom andre børn går til spejder, fodbold og ridning.

Undersøgelser viser, at de fleste små børn har en naturlig interesse for naturfagene, men alt for mange mister denne interesse i løbet af deres folkeskoletid. Den udvikling skal vendes, hvis vi skal have flere til at søge ind på de naturvidenskabelige uddannelser og opnå vigtige naturfaglige kompetencer, som vi får brug for i fremtiden, lyder det fra Videnskabsklubbens direktør.

”Børnene skal have mulighed for at opleve den umiddelbare glæde ved at nørde i bund med naturvidenskaben og se en helt ny verden åbenbare sig for dem. Den allerbedste måde at skabe begejstring og glæde ved naturfagene er ved at gøre det til en leg,” siger direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.

4.-6. klasses elever leger med materialefysik og evolution

Mens muligheden for at gå til videnskab i Esbjerg er ny, hardet alternative fritidstilbud allerede gjort sit indtog i hele 27 andre byer. Faktisk har over 3.000 børn indtil videre leget med naturvidenskabelige forsøg og aktiviteter, som for eksempel at dyrke deres egne mikrober, sænke smeltepunkter eller artsbestemme planter og dyr.

I Esbjerg er tilbuddet rettet mod børn i 4.-6. klasse, som får chancen for at lege med materialefysik og primatologi, som er læren om aber, menneskeaber og evolution. Børnene skal blandt andet undersøge primaternes stamtræ, kigge nærmere på abe-DNA, sænke smeltepunkter og lege med temperatur og massefylde.

”Det hele er sjov og ballade – det er et fritidstilbud, og sådan skal det også føles, når man er der. Det vigtige er ikke at børnene lærer en masse, men at de går derfra meden rigtig god følelse i maven og en oplevelse af, at naturvidenskaben er tilgængelig for dem,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard.

Naturvidenskabelige uddannelser mangler ansøgere

Selvom det hele bare er for sjov, er det alligevel på en alvorlig baggrund, at organisationer som Videnskabsklubben arbejder for at fremme børn og unges forhold til naturvidenskaben. Undersøgelser viser, at den grønne omstilling og øgede digitalisering får efterspørgslen på for eksempel ingeniører og teknisk- og it-uddannede til at stige markant frem mod 2030.

Samtidig viser de nyeste optagetal på landets videregående uddannelser, at det stadig er en udfordring at få nok til at søge ind på de naturvidenskabelige uddannelser.

I Videnskabsklubben er det ældre elever, der underviser børnene, der går til videnskab. Gennem initiativet får børnene derfor også chancen for at møde opnåelige rollemodeller inden for naturvidenskaben. Det er en tilgang, som er funderet i forskning, ligesom undersøgelser viser, at fritiden er et stærkt redskab til at skabe en varig interesse for naturfagene.

”Vi giver børn og unge mulighed for at opdage, at naturvidenskab indebærer oceaner af muligheder og sagtens kan være en fremtidig uddannelses- og karrierevej for dem at gå, hvis de ønsker det,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard.

Fakta

Tilmeldingen for at være med i Videnskabsklubbens forløb sker på Videnskabsklubbens hjemmeside og er først-til-mølle. Tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden, og forløbene strækker sig fra uge 43-49. I 2022 får cirka 800 børn i 28 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden.

Leave a Reply