Tidligere studerende vender tilbage som professor

Violinisten og komponisten Harald Haugaard udnævnes til adjungeret professor ved folkemusikuddannelsen på Syddansk Musikkonservatorium.

Foto: Syddansk Musikkonservatorium

Fra kommende studieår kan Harald Haugaard føje titlen adjungeret professor til visitkortet. Med udnævnelsen følger opgaven med at inspirere og motivere de studerende ved konservatoriets folkemusikuddannelse gennem projekter, fokusuger og lignende aktiviteter.

I bedømmelsesudvalgets indstilling begrundes valget af den fynske spillemand på følgende måde: ”Harald Haugaard er en af sin generations mest markante og efterspurgte danske folkemusikere med et omfattende og anerkendt nationalt og internationalt kunstnerisk virke, en lang række roste udgivelser samt omfattende turnevirksomhed bag sig.

Harald Haugaard er uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium (nu Syddansk Musikkonservatorium) og var i en årrække centralt engageret i etableringen og udviklingen af den danske folkemusikuddannelse. Derudover er han anerkendt som en fremragende formidler, inspirator og talentudvikler og har desuden opbygget et stort internationalt netværk og virke, bl.a. som kunstnerisk leder af den dansk-tyske musikfestival folkBALTICA.Alt sammen noget, der kommer de konservatoriestuderende til gode.

Om udnævnelsen og den ventende opgave siger Harald Haugaard: “Musik er en af verdens vigtigste udtryksformer og stærkeste sprog. Musikken forbinder mennesker og ophæver kløfter og skel mellem os. Der er brug for musik, og netop derfor har konservatoriestuderende en stor og smuk opgave med at formidle den til os allesammen. Det er mit håb, at jeg som adjungeret professor kan bidrage yderligere til at motivere dem til det”.

Rektor Claus Skjold Larsen siger om Harald Haugaard. ”Som forvalter af en stedbunden folkemusiktradition har Haugaard en dyb forankring i den danske spillemandstradition. Han bidrager imidlertid samtidig til en stadig ekspansion af det musikalske mulighedsfelt, og han er med sit innovative og energiske drive en fremtrædende eksponent for udforskningen af nye udtryk på tværs af genrer og kunstneriske udtryk. ”

Udnævnelsen træder i kraft fra kommende studieår og er gældende for en 5-årig periode.

Fakta:

·        Syddansk Musikkonservatoriums folkemusikuddannelse er hjemmehørende i Esbjerg

·        En videregående uddannelsesinstitution kan tildele titlen adjungeret professor til personer uden for institutionen, som har et højt fagligt niveau, og som institutionen ønsker at hædre med denne titel og derved knytte nærmere til sig.

·        Syddansk Musikkonservatorium har og har haft en række adjungerede professorer tilknyttet forskellige fagområder. Se mere her: https://www.sdmk.dk/adjungerede-professorer

·        Bedømmelsesudvalget bestod af professor Sven Ahlbäck (Kungliga Musikhögskolan i Stockholm), lektor Kristine Heebøll (SDMK) og vicerektor Martin Gade (SDMK).

Henvisninger: https://www.haraldh.dk/

Leave a Reply