Torsdag den 7. februar 2019 kl. 16.30-18.30 inviterer Esbjerg Kunstmuseum i samarbejde med Bikubenfonden til visionssalon under overskriften: WUNDERKAMMERET: SANSEMÆSSIG NÆRHED, HVERDAGSFÆNOMENER OG KUNST.

Foto: Torben Meyer

Salonen afholdes i anledning af den første af i alt tre Wunderkammer-udstillinger på Esbjerg Kunstmuseum, som modtog Bikubens fornemme Udstillingspris Vision i 2017.

I en samtale mellem professor i fysik ved DTU, Tomas Bohr, professor og billedkunstner Ferdinand Ahm Krag, lektor i kunst- og kulturvidenskab ved Københavns Universitet, Rune Gade og generalsekretær for Dansk Kulturinstitut Camilla Mordhorst vil vi dykke ned i emner som: Hvad får os til at åbne os for kunsten? Hvad har naturvidenskab og billedkunst med hinanden at gøre, og kan de sammen give os et nyt blik på os selv og verden? Og hvad er det særlige, wunderkammeret kan tilbyde? Salonen modereres af kunstkritiker Lisbeth Bonde.

Salonen finder sted på Esbjerg Kunstmuseum. Billetter kan købes til en symbolsk pris på 10 kr + gebyr på:

Billetkøb

Wunderkammeret er en forløber for vores dages museer. Tilbage i 1500-tallet udgjorde det en encyklopædisk samling af naturalia og kunstfærdige genstande, videnskabelige måleinstrumenter, antikviteter og kunst, der endnu ikke var kategoriseret efter de faggrænser, som siden blev defineret. Det fungerede som et underfuldt mikrokosmos, der afspejlede mangfoldigheden i den verden, der omgiver os.

Esbjerg Kunstmuseum forsøger ikke direkte at gengive det arketypiske wunderkammer i det aktuelle udstillingsprojekt. Museet har snarere villet gentænke wunderkammeret som fænomen og indsætte det i en aktuel kontekst for bl.a. at vække publikums videbegær og nysgerrighed over for fænomener, som de enten ikke tidligere har ofret særlig opmærksomhed, eller som de troede, de kendte.

Det første wunderkammer “Flydende form” er blevet til i nært samarbejde med professor i fysik, Tomas Bohr. Her bringes nøje udvalgte internationale billedkunstneriske værker i en labyrintisk udstillingsstruktur i sansemæssig nærkontakt med hans eksperimentelle laboratorieopstillinger for at få dem til at krydsbestøve hinanden. Denne udstilling kan ses frem til den 17. marts.

Wunderkammer 2 åbner i oktober 2019 og kurateres sammen med den amerikanske billedkunstner Mark Dion, mens Wunderkammer 3 præsenteres i 2020 i samarbejde med professor Eske Willerslev og lektor Martin Sikora fra Center for GeoGenetik på på Københavns Universitet.

Yderligere oplysninger om Bikubenfondens Udstillingspris Vision samt info om fondens salon-koncept kan findes her: www.bikubenfonden.dk

Leave a Reply