Den kommende fredag er Black Friday – en af de store handelsdage i mange byer – med tilbud i butikkerne samt særlige aktiviteter og mange mennesker i bybilledet.

Foto: Yesbjerg/Adobe

Forud for den store shopping-dag opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi butikkerne til at tænke i øget sikring – og dermed være med til at sikre kunderne en tryg oplevelse, mens de er ude at handle.

Ifølge de seneste tal går udviklingen heldigvis den rigtige vej, når det gælder tricktyverier i butikker.

Efter at have modtaget i runde tal 60 anmeldelser i årets første 10 måneder af 2015 samt i runde tal 50 anmeldelser i samme periode af henholdsvis 2016 og 2017, er der modtaget 26 anmeldelser i 2018.

Fg. vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat glæder sig over udviklingen. Den viser, at en række butikker er opmærksomme på området. Men der er stadig plads til forbedringer.

– Butikkerne og deres ansatte har et stort medansvar i forhold til indsatsen mod tricktyve. En række enkle tiltag kan således gøre det bøvlet for eksempel at aflure kundernes pinkode ved kassen, ligesom butikkerne sender et signal til kunderne om, at her taler vi ikke blot om gode kundeoplevelser. Vi gør også noget for det og øger trygheden, påpeger Chr. Østergård.

Vejleder ansatte
Butikkerne har gode muligheder for at hente inspiration.

I efteråret 2015 indrettede Syd- og Sønderjyllands Politi sammen med et sikringsfirma tre dagligvarebutikker, så det blev mere sikkert for kunderne at betale – og mere besværligt for tricktyvene at aflure kundernes pinkoder ved betalingsterminalerne.

Butikkerne gjorde følgende:

Christian Østergård opfordrer i tilgift kunderne til at være agtpågivende og følge en håndfuld gode råd:

Beskyt pinkoden
Gør det svært for nogen at aflure pinkoden, når du er ude at handle eller skal hæve kontanter i en automat.

Når du er inde i en forretning, så brug kontaktløs betaling, når det er muligt. Brug en hånd til at dække over indtastningen af pinkoden. Og bed personerne bag dig i køen om at træde et par skridt tilbage, så de har sværere ved at spotte pinkoden.

Nogle kunder stiller desuden indkøbsvognen, så den er placeret ved de næste i køen ved kassen, for netop at skabe afstand.

Vær agtpågivende
Ingen tricktyve uden tricks, hvor de forsøger at aflede din opmærksomhed, så de kan stjæle dit kreditkort – og benytte din kode, som de har afluret i forvejen.

Men ved at være agtpågivende kan du undgå de langfingrede gerningsmænd.

Vær ekstra opmærksom hvis nogen støder ind i dig eller forsøger at distrahere dig – for eksempel ved at insistere på at vise dig nogle smykker, vedkommende vil sælge, eller ved at de insisterer på, at du skal hjælpe dem med at finde vej.

Det sker, at tricktyve lægger en pengeseddel på gulvet i en forretning ved kasselinjen og spørger, om det er din – for at aflede din opmærksomhed. Vær ekstra opmærksom på dine værdier i sådanne situationer.

Leave a Reply