Aktive nabohjælpere sørger for, at det udelukkende er påskeharen, der kommer på uanmeldt besøg i haverne – og ikke indbrudstyven. Det vil politiet og Esbjerg Kommune gerne påskønne.
Foto fra uddelingen af påskeæg til nabohjælperne. Se flere fotos i bunden af denne side. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.
Mange borgere kan om kort tid tage på ferie med visheden om, at deres villa eller parcelhus ikke er alene hjemme i helligdagene.
Aktive nabohjælpere sørger nemlig for, at det udelukkende er påskeharen, der kommer på uanmeldt besøg i haverne – og ikke indbrudstyven.
Detaljer som en bil i garagen, en tømt postkasse og lys med timer, der følger husets normale døgnrytme, kan overbevise tyven om, at der nok er nogen hjemme – og dermed mindsker du risikoen for indbrud.
– Aktive nabohjælpere er med til at skabe tryghed i dit boligområde. Og de fortjener stor ros og anerkendelse for den indsats, de yder. Af samme årsag uddeler vi påskeæg – sponseret af Bo trygt – til en række engagerede nabohjælpere i Esbjerg Kommune, og vi opfordrer andre til at gøre noget tilsvarende, så nabohjælpernes indsats bliver påskønnet, fremhæver vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.
Lille indsats med stor virkning
– Det bedste påskeæg, du kan give din nabo, er faktisk at blive en del af fællesskabet omkring Nabohjælp. Vi er over 5.000 nabohjælpere i Esbjerg Kommune, men der er plads til mange flere, som har lyst til at gøre en lille indsats, som har en stor virkning, tilføjer kommunikationschef Thomas Reil fra Esbjerg Kommune.
Det er ikke nogen tilfældighed, at Syd- og Sønderjyllands Politi og Esbjerg Kommune har fokus på at bakke op om nabohjælperne.
Flerårigt projekt
Sammen med Bo Trygt er parterne gået sammen om et flerårigt projekt, hvor målet er at bringe antallet af indbrud i private boliger yderligere ned.
Et meget vigtigt element i denne sammenhæng er, at få engageret borgerne, så de bliver aktive nabohjælpere.
– Nabohjælp virker! Så kort kan det siges. En indbrudstyv bemærker meget hurtigt, om der er borgere, der holder et vågent øje med kvarteret. Tyvens største frygt er at blive genkendt, så derfor foretrækker han områder, hvor der er størst sandsynlighed for, at han kan arbejde ubemærket, fremhæver Chr. Østergård.
Ifølge den seneste opgørelse fra Det Kriminalpræventive Råd fra 1. april 2022 er 17.372 husstande tilmeldt ordningen i Syd- og Sønderjyllands Politikreds – i kraft af en App, der blandt andet giver et godt overblik over, hvem der er på ferie i kvarteret, og hvem der bliver tilbage og passer på området.
Vicepolitiinspektøren opfordrer i denne sammenhæng husstandene til at hente Nabohjælps-App’en – uanset om familierne tager på ferie de kommende dage eller bliver hjemme og passer på naboernes boliger.
– Det har aldrig været nemmere at organisere nabohjælp end nu, hvor du har alle de nyttige oplysninger på mobilen. På få sekunder har du et overblik over, hvordan det ser ud i nabolaget, og du kan også advare andre, hvis du spotter noget mistænkeligt. Hent App’en allerede i dag. Det tager kun få minutter at hente den og sætte den op – og så er du med i et værdifuldt fællesskab, hvor du kan være med til at gøre livet surt for påskeindbrudstyven, pointerer Chr. Østergård.
Læs mere om hvordan du tilmelder dig og vælger, hvem der skal være med i dit netværk af nabohjælpere på Nabohjælp.dk
Gode råd til dig, der bliver hjemme i påskeferien
- Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-App’en som et nyttigt værktøj.
- Sørg for, at skraldespanden er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt frisk vasketøj på tørrestativet og lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.
- Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder han sig ikke om at blive kontaktet.
Rejser du væk? Gode råd inden du pakker kufferten
Fortæl ikke tyven, at du er væk
Lad være med at fortælle om rejseplanerne på Facebook, læg ikke et foto af påskefrokosten i sommerhuset på Instragram og fortæl ikke på Linkedin, at du snart tager væk fra kolleger og forretningsforbindelser. Vent med at dele påskeminderne til du er kommet hjem, tyven læser måske også med.
Er din stue et udstillingsvindue?
Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem?
Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.
Kig på din stue udefra og se det samme, som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra.
Er der mon nogen hjemme?
Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven vælger dit hjem fra.
Gemmeleg for tyven
Tænk over, hvor du opbevarer smykker og andre værdier i dit hjem.
Rigtig mange gemmer smykkerne i soveværelset eller på badeværelset. Og det ved tyven, når han bryder ind.
Find derfor et nyt opbevaringssted allerede i dag!
Hjælp ikke tyven med at bryde ind
Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme.
Men husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med – mere avanceret værktøj skal der ikke til.
Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.
Nabohjælps app kan downloades i iTunes og Google Play.
Læs mere på:
Nabohjælp.dk
Botrygt.dk
Stopindbrud.dk
Stop e-hæleri.dk
Foto fra uddelingen af påskeæg til nabohjælperne. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.
Foto fra uddelingen af påskeæg til nabohjælperne. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.
Foto fra uddelingen af påskeæg til nabohjælperne. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.
Foto fra uddelingen af påskeæg til nabohjælperne. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.