For at rådgive de studerende om hvordan de bedst muligt sikrer sig mod de mere skumle elementer på lejemarkedet, har Syd- og Sønderjyllands Politi taget kontakt til uddannelsesstederne i politikredsen.

Foto: Yesbjerg

Fredag den 26. juli får de unge svar på, om de er kommet ind på en videregående uddannelse.

Og selvom drømmestudiet så er i hus, står mange over for den næste udfordring: De skal finde en bolig, så alt er på plads inden studiestart i september.

 

Boligmarkedet i mange studiebyer kan være presset. Og hvert år bliver studerende desværre udsat for bedrageri, fordi kriminelle tilbyder private lejeboliger, som de ikke råder over.

 

Appellerer til uddannelsesstederne

For at rådgive de studerende om hvordan de bedst muligt sikrer sig mod de mere skumle elementer på lejemarkedet, har Syd- og Sønderjyllands Politi taget kontakt til uddannelsesstederne i politikredsen.

 

– Vi forsøger dels selv at nå de unge via sociale medier, hvor vi oplyser om, hvordan man bedst undgår at falde i de kriminelles fælder. Dels appellerer vi til, at uddannelsesstederne giver vores gode råd videre til de studerende, fx på hjemmesiden eller intranettet, forklarer vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Vær skeptisk

Vicepolitiinspektøren fremhæver, at mange unge allerede før den 26. juli er gået i gang med at søge efter en studiebolig for at komme foran i køen. Nu øges antallet af boligsøgende yderligere, og det er de kriminelle meget bevidste om.

– Vi ser en generel tendens til, at kriminelle benytter hjemmesider og sociale medier til at komme i kontakt med borgere for at begå bedrageri, bl.a. i forhold til lejeboliger. Så det gælder om at være skeptisk i dialogen med en udlejer og ikke lade sig presse til fx at betale forskud uden at have set boligen først og have dokumentation for, hvem udlejer er, fremhæver Chr. Østergård.

Han peger i den forbindelse på, at har man først overført penge til en kriminel, der udgiver sig for at være udlejer, er der meget stor risiko for, at alt er tabt. 

– Vedkommende opererer måske fra udlandet, hvor det kan være yderst vanskeligt at få sagen efterforsket, vedkommende anholdt og pengene igen. Men er man årvågen som boligsøgende, er det vanskeligere for en svindler at snyde en, pointerer Chr. Østergård.

 

Gode råd når du søger studiebolig

Undersøg hvem der ejer boligen 

Hvis du skal leje gennem en privat udlejer, er det en god idé at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk. 

 

Undersøg om boligen er på markedet 

Undersøg om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk. 

 

Få legitimation fra udlejer 

Er udlejeren den, han udgiver sig for? Kan du se, hvilket nummer udlejeren ringer/SMS’er fra? Tjek oplysningerne på fx krak.dk. Sender vedkommende SMS via websites? Det kan være et tegn på snyd.

Få en kopi af udlejers billedlegitimation i form af kørekort eller pas, og tjek at billedet er vellignende. 

 

Vær kritisk hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto 

Vær påpasselig hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, Western Union eller PayPal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger. 

Betal ikke kontant – overfør kun via et dansk pengeinstitut 

Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.

Du kan eventuelt sætte pengene ind på en spærret konto – og dermed garantere – at du kan betale depositum og efterfølgende lave en kontooverførsel, så modtageren kan spores. 

 

Betal ikke penge under bordet 

Betal aldrig penge under bordet til udlejer. Det er ulovligt, og du har ikke nogen juridisk mulighed for at få dine penge retur.

 

Få en fremvisning 

Insister på at få boligen fremvist og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Du kan også spørge, om naboen kender udlejer. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål. 

 

Sørg for en gyldig lejekontrakt 

Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og få en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge. 

 

Lad dig ikke presse 

Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.

Hvis det går galt…

Kontakt omgående dit pengeinstitut for at forsøge at få overførsel af depositum/husleje stoppet.

Saml alle dokumenter i sagen og anmeld bedrageriet til politiet. Benyt anmeldelsesblanketten på Politi.dk/anmeld.

 

Læs flere gode råd på Politi.dk/forebyg

Leave a Reply