Et nyt partnerskab mellem Esbjerg Kommune og Statens Kunstfond gør Stengårdsvej og Esbjerg Ø til base for nye kunst- og kulturprojekter. Statens Kunstfond har foreløbigt sat 3,6 mio. kr. af til at skabe kunst samarbejde med områdets beboere.

Tekstildesigner Tina Ratzer har sat gang i de kreative processer med en farveworkshop i aktivitetshuset Mosaikken på Stengårdsvej. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv

I løbet af de næste to år vil kunstnere inden for scenekunst, billedkunst, litteratur, musik, arkitektur, kunsthåndværk og design skabe kunstprojekter af høj kvalitet i området omkring Stengårdsvej. Projektet “6705 + Statens Kunstfond” sker i tæt samspil med beboere, naboer og lokale aktører, og intentionen er at give borgerne i Esbjerg Ø berigende kunstoplevelser, der sætter tydelige spor og giver energi til en langsigtet byudvikling.

 

Ifølge formanden for Statens Kunstfond, Michael Bojesen, er projektet et naturligt led i Statens Kunstfonds overordnede opgave, som handler om at stimulere udviklingen af kunst i Danmark og gøre kunstoplevelser tilgængelige for alle borgere, uanset hvor de bor. 

 

“Med denne koncentrerede satsning vil vi skabe opmærksomhed om lokale kvaliteter og ressourcer og tilføre nye æstetiske dimensioner til området omkring Stengårdsvej. Ambitionerne er høje, og succesen afhænger af alle parter. Det er afgørende, at beboere og lokale aktører synes, det er sjovt og meningsfuldt at være med, og det er lige så vigtigt, at de medvirkende kunstnere og kulturinstitutioner lytter og lader sig udfordre,” siger Michael Bojesen.

 

Nye perspektiver i spil

I Esbjerg Kommune ser formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, partnerskabet som en mulighed for at bruge kulturen som en løftestang.

 

“Det handler i høj grad om at skabe en ny identitet og fortælling om området. Vi ved godt, at det er en langsigtet ambition, men vi tror på, at energien og udtrykket i kunsten kan bringe nye perspektiver i spil både for beboerne og for omverdenens syn på området. Samtidig kan kunsten bruges til at skabe nye møder mellem mennesker og styrke fællesskabet”, siger May-Britt Andrea Andersen.

 

Grundstoffer i nyt kunstprojekt

På Stengårdsvej har tekstildesigner Tina Ratzer allerede holdt workshops med unge i Fritids- og Ungdomsklubben på Stengårdsvej og ældre i det multietniske aktivitetshus Mosaikken. Sammen har de arbejdet med Stengårdsvejs grundstoffer; ting, planter og farver, som nu danner baggrund for Tina Ratzers forslag til en kunstnerisk udsmykning til området.

 

Kunstgulv i folkeskolen

Også Bakkeskolen Cosmos bliver omdrejningspunkt for nye kunstprojekter, som kan indvies efter sommerferien. Billedkunstner Astrid Marie Christiansen har udviklet et nyt kunstgulv på 600 kvadratmeter i sorte og hvide striber med cirkler, der dukker op i kraftige farver og forstyrrer det enkle mønster. Desuden er billedkunstner Erik Hagens, som har malet Esbjergevangeliet til UC Syd, i gang med en omfattende udsmykning af Bakkeskolens festsal med en mangfoldighed af historier.

Initiativer inden for scenekunst, litteratur, arkitektur og musik er også på tegnebrættet.

Fakta om 6705 + Statens Kunstfond

Det strategiske samarbejde mellem Statens Kunstfond og Esbjerg Kommune vil igangsætte kunstprojekter i samarbejde med lokale aktører, eksempelvis institutioner, foreninger, kulturinstitutioner, beboere og kunstnere. Projektet vil knytte an til de initiativer, der allerede er i Østerbyen.

Leave a Reply