Dette års store interesse for fastelavnsboller får KonditorBager i Esbjerg Ø til at dele ud af gode råd om, hvordan kunderne selv kan lykkes med at bage den populære fastelavnsbolle af wienerdej med flødeskum.

Foto: KonditorBager

Selvom danskerne i år kommer til at spejde langt efter fastelavnsfester og tøndeslagning, vidner de seneste ugers travlhed hos KonditorBager i Esbjerg Ø om, at corona ikke har sat en stopper for lysten til fastelavnsboller.  

Det er dog ikke kun KonditorBagers fastelavnsboller, der har fanget kundernes interesse. Mange spørger også nysgerrigt ind til gode råd om, hvordan de selv kan bage lækre fastelavnsboller. Og ambitionerne er høje.

– I år oplever vi mange hobbybagere, der spørger ind til, hvordan de kan udfordre sig selv med fastelavnsbollebagningen. De er ikke bange for at kaste sig ud i udfordrende projekter og viser stor interesse for tips til ingredienser og teknikker, siger Laila Christensen, bagermester hos KonditorBager i Esbjerg Ø.

Gode råvarer og tålmodighed er nøglen

KonditorBager i Esbjerg Ø har samlet de bedste råd til lave fastelavnsbollerne med den udfordrende wienerdej, der, ligesom dejen til en croissant, skal foldes flere gange for at skabe de sprøde lag. 

Tid: Lad nu være med at gå i gang to timer før, du vil servere fastelavnsbollerne. Du skal nemlig være grundig og forsigtig, når du ruller dejen ud, og det kan tage tid. Inde i dejen er der nemlig smør, der skal fordeles i hele wienerbrødet, så wienerbrødet bliver sprødt og ikke tørt. Mellem de tre udrulninger skal dejen på køl i 15-30 minutter, hvilket også kan være en tidsrøver, hvis du ikke har tid nok. Husk, at bollerne skal nå at køle af, inden du sprøjter flødeskum i dem. 

Råvarer: Giver du dig i kast med udfordringen, kan du lige så godt gøre det 100 procent. Pisk selv flødeskummet med en god piskefløde med 38% fedt. Lav cremen fra bunden med sødmælk og rigtig vanilje i stedet for at bruge vaniljesukker eller en pulverblanding. Det er let, lidt dyrere og smager meget bedre. 

Temperatur: Det er en meget stor fordel, at wienerdejen og smørret, du lægger oven på wienerdejen inden udrulning og foldning, har samme temperatur. Derfor kan du med fordel stille alle ingredienserne i køleskabet, inden du går i gang. Hvis smørret er for blødt, gør den dejen snasket og meget svær at arbejde med, mens for koldt smør vil dele sig i flere stykker inde i dejen, når man ruller. Det vil blandt andet betyde, at bollen ikke får de 27 små lag og det udseende, man går efter. Selvom det skulle ske, kommer smagen ikke til at fejle noget, så hold ud – øvelse gør mester. 

Foldning og udrulning: Det er vigtigt, at man gør sig umage med at pakke smørret ind i dejen og får det rullet ud i alle hjørner, når man har pakket det ind i dejen. Det er også vigtigt at være præcis, når man folder dejen undervejs. Hvis du ikke sikrer, at smørret er fordelt i hele dejen, hæver bollerne ikke, når de kommer i ovnen, og så får man ikke de ønskede 27 lag.

Leg med flødeskummen: Hvis du er til smagen af Snickers, After Eight, Daim eller lignende kan du smelte det i en gryde med fløde. Når chokoladen er opløst i fløden, stilles den på køl inden den piskes og sprøjtes i bollerne.

Leave a Reply