Onsdag den 5. september vil mange borgere i Syd- og Sønderjylland i bogstavelig forstand stå i kø for at kunne skilte med, at de er aktive nabohjælpere.

Grafik: Adobe/Yesbjerg

Lodtrækning
I dag gennemfører Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden en landsdækkende lodtrækning om 300 gratis Nabohjælpskilte, der signalerer, at aktive naboer holder øje med deres boligområde.

Uddelingen finder sted to gange om året. Og igen i år sker det via lodtrækning blandt alle tilmeldte nabohjælpere, som lægger et lod i hatten på www.nabohjælp.dk/gratisskilte.

Vinderne findes dagen efter og får direkte besked.

Hver husstand kan deltage med et lod. Det er muligt at vinde et skilt pr. husstand og pr. vej. På den måde får flest mulige glæde af skiltene. Hvis flere brugere deltager fra samme vej, øges chancen for, at vejen vinder.

Godt repræsenteret
Traditionen tro er Syd- og Sønderjyllands Politikreds godt repræsenteret, når det gælder antallet af nabohjælpere, målt i forhold til politikredsens indbyggertal. I august 2018 var således 27.177 husstande tilmeldt ordningen.

Leder af Det Kriminalpræventive Sekretariat i Syd- og Sønderjyllands Politi, fg. vicepolitiinspektør Christian Østergård, glæder sig over, at der kommer flere og flere nabohjælpere. Og han fremhæver samtidig, at netop godt, aktivt naboskab holder tyvene på afstand.

Forpligter
– Nabohjælpsskiltet er jo nærmest blevet ikonisk gennem årene. Det signalerer, at her passer naboerne godt på hinanden. Og på den måde kan man sige, at skiltet forpligter til handling. Tyvene opdager hurtigt, om naboerne mener noget med det, eller blot har sat skiltet op som et alibi. Holder naboerne øje med kvarteret og sørger for at signalere liv og aktivitet, søger tyvene andre steder hen. For deres største frygt er at blive set, så de kan genkendes, pointerer Chr. Østergård.

Sønderborg på førstepladsen
Fordelingen er følgende i de otte kommuner i politikredsen (antal husstande tilmeldt nabohjælp pr. 1.000 indbyggere):

1. Sønderborg kommune 75,5

2. Haderslev kommune 68,7

3. Aabenraa kommune 64,2

4. Varde kommune 61,8

5. Esbjerg kommune 57,7

6. Vejen kommune 51,4

7. Tønder kommune 47,6

8. Fanø kommune 27,8

Syd- og Sønderjyllands Politi dækker med områdecentre i Esbjerg, Haderslev og Sønderborg,  samt Udlændingekontrolafdelingen i Padborg den sydligste del af Jylland.

Leave a Reply