Jobcenter Esbjerg har fundet formlen på at komme manglen på arbejdskraft til livs

0
21

Mens flere brancher i øjeblikket skriger på arbejdskraft, så har Jobcenter Esbjerg succes med at omskole ledige direkte til de brancher, der mangler dem. Succesen er blevet så stor, at modellen nu er gjort landsdækkende.

Jobcenter Esbjerg har siden 2018 arbejdet på at opkvalificere ledige til de ledige jobs der er i området. Modellen er så god, at den er blevet gjort landsdækkende.

”Er du klar til at tænke ud af boksen og prøve kræfter med en ny branche? Vi hjælper med at omskole dig, og så er du garanteret et fast job bagefter!”

Sådan lyder beskeden til de ledige, der er tilknyttet Jobcenter Esbjerg. Og det virker. Kommunens jobcenter har stor succes med at opkvalificere de ledige og matche dem med de lokale virksomheder, der mangler arbejdskraft. Faktisk er succesen så stor, at der i dag er jobgaranti til de ledige, der deltager i forløbene.

”Det er ikke altid, at de ledige er uddannet til de brancher, som mangler arbejdskraft. Derfor har vi lavet de her forløb, hvor vi samarbejder med de brancher og lokale virksomheder, der mangler arbejdskraft. Sammen får vi omskolet de ledige, så de er klar til de jobs, der er,” Pia Damtoft, jobcenterchef i Esbjerg Kommune.

Større sikkerhed for et godt match

En af de virksomheder, der har været i tæt dialog med Jobcenter Esbjerg for at finde nok arbejdskraft til produktionen, er Vestfrost Solutions. Via opkvalificeringsforløbene har produktionschef Frank Stark fundet de sidste 25-30 medarbejdere:

”For os har de her forløb betydet, at vi har fået større sikkerhed for, at de folk vi ansætter, også passer ind her hos os. Der har igennem opkvalificeringsforløbet været en afstemningsproces, så de ledige kender vores virksomhed og de forhold, de skal arbejde under, de har lært de mest basale færdigheder og vi har lært dem at kende. Det har givet mange flere gode match, hvor folk også bliver her og arbejder,” fortæller Frank Stark.

I øjeblikket er der gang i endnu et screeningsforløb indenfor produktion, hvor Vestfrost også deltager for at finde flere medarbejdere til deres produktion. 52 ledige er blevet screenet, og 32 af dem starter i opkvalificeringsforløbet på Rybners i næste uge, hvorefter de bliver fordelt på de deltagende virksomheder.

Et samarbejde på tværs

Det unikke ved forløbet er det tætte samarbejde, der er mellem både jobcentret, de virksomheder og brancher, der mangler arbejdskraft, fagforeningerne og de lokale skoler og AMU-centre.

De ledige bliver screenet, så forventninger fra både borger og den nye arbejdsgiver stemmer overens. Ligesom jobcenter, virksomheder, brancher og fagforeninger er med til at sammensætte de skoleforløb, der opkvalificerer de ledige, så de får lige de kompetencer, som brancherne står og mangler.

Og det er en model, der skaber stor tilfredshed i flere forskellige brancher:

”Vi er simpelthen så glade for den her model. Vi havde 40 borgere med i vores første forløb i Esbjerg, og et år efter forløbet var slut, var deltagerne alle stadig i branchen. Så det her er virkelig et forløb, der skaffer mange medarbejdere, som bliver i branchen,” fortæller Grethe Johnsen, bestyrelsesmedlem i Horesta og CSR-ansvarlig på Dronning Louise i Esbjerg.

Opkvalificeringsforløbene fra Esbjerg Kommune er så stor en succes, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering efter en evaluering af Esbjerg-modellen, har gjort modellen landsdækkende.

Opkvalificeringsforløbene startede hos Jobcenter Esbjerg tilbage i 2018, og i dag er der pt. forløb i følgende brancher:

 • Hotel og restauration – er startet op uge 36/2021
 • Stillads offshore – 1. hold start uge 36/2021 og nyt hold starter op uge 40/2021
 • Produktion – informationsmøde 14.09.21 og opstart screening uge 38/2021
 • Kloakrørlæggerforløb opstart uge 38/2021
 • Tagdækkertrainee forløb opstart uge 37/2021
 • Stillads on-shore – løbende optag
 • Svejs – løbende optag
 • Overfladebehandling – offshore – opstart uge 39/2021
 • Rengøring – deltidsforløb – opstart uge 43/2021
 • SOSU sprog og kultur – opstart uge 38/2021

FAKTA 
ESBJERGS FLASKEHALS MODEL

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har i samarbejde med Esbjerg Kommune lavet en evaluering af Esbjergs flaskehals-model. Evalueringen viser blandt andet, at der alene i 2018 og 2019 var 75 procent af de 220 borgere, der var blevet opkvalificeret, der kom i ordinært job.

Efter evalueringen er opkvalificeringsmodellen, der er skabt i Esbjerg, blevet en landsdækkende model, som alle jobcentre skal arbejde efter. Modellen er i dag døbt JOB-VEU Modellen.

Jobcenter Esbjerg bruger udover JOB-VEU modellen også fortsat tæt dialog med virksomhederne for at sikre viden om det aktuelle behov for arbejdskraft, generelle virksomhedsrettede indsatser som praktik- og løntilskud, hjælp til rekruttering ved udsøgning af ledige kandidater og jobdating, hvor virksomheder og ledige kan møde hinanden.

Ledige der står til rådighed for arbejdsmarkedet i Esbjerg og Fanø Kommuner (opgjort 22. september 2021)

 • 1377 forsikrede ledige, der er tilknyttet en A-kasse
 • 277 ledige, der er på kontanthjælp

Jobcenter Esbjerg har siden 2018 arbejdet på at opkvalificere ledige til de ledige jobs der er i området. Modellen er så god, at den er blevet gjort landsdækkende.

Foto: Esbjerg Kommune

Ledighedstallene i Esbjerg og Fanø Kommune – som Jobcenter Esbjerg dækker – har været stærkt faldene siden nytår. Derfor er der heller ikke mange ledige at omskole til de jobs, der er.

Leave a Reply