Foto: TrygFonden

Derfor sender TrygFonden nu 40.000 krammebamser afsted til landets børneafdelinger. En blød krammebamse i favnen kan nemlig være en stor hjælp gennem behandlingsforløbet – både for barnet, forældre og sundhedspersonalet. I dag modtager Sydvestjysk Sygehus og specialklinikker i Esbjerg mere end 1.000 af dem.

Læger i hvide kitler, svære voksenord og ukendte omgivelser kan være en overvældende oplevelse, når man er et barn. Men en blød ven i favnen kan gøre situationen lidt tryggere og oplevelsen lidt lettere. Derfor har TrygFonden siden 2007 uddelt isbjørnebamserne Thea og Theo til landets børneafdelinger, hvor de hjælper børn, der skal igennem behandlingsforløb på hospitaler og specialklinikker.
Og netop nu kører krammebamsekaravanen igen ud med 40.000 Thea’er og Theo’er til børneafdelinger over hele landet. Et af de steder, der modtager bamser, er Esbjerg. Her vil der i dag bliver udleveret 1.000 bamser, som sundhedspersonalet kan dele ud til børn i behandlings- eller udredningsforløb på Sydvestjysk Sygehus samt på byens specialklinikker.


Her bruger sundhedspersonalet bamserne til at berolige børnene, når de undersøges og behandles – blandt andet ved scanninger og bedøvelser. Og når behandlingsforløbet skal forklares, bliver bamsen en del af fortællingen, så de komplicerede ting bliver nemmere at forstå. På den måde bliver der skabt større tryghed og tillid mellem børnene og personalet, så behandlingsforløbene bliver lidt lettere.


Bamsen bliver en trofast ven
Siden de første krammebamser blev uddelt for 15 år siden i 2007, har TrygFonden løbende indsamlet erfaringer og viden om brugen af bamserne i børnenes behandlingsforløb. En af de helt essentielle erfaringer, TrygFonden har gjort sig, er, at effekten er størst, når bamsen er med hele vejen.


”Vores erfaringer viser, at krammebamserne gør en stor forskel, særligt når de bliver introduceret tidligt i forløbet og er med hele vejen. Så bliver Thea eller Theo en fortrolig ven, der giver støtte, trøst og tryghed i hele forløbet, og som også bliver en fast del i barnets hverdag, når det kommer hjem fra hospitalet,” siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for krammebamserne hos TrygFonden.


Sidste år fik krammebamsen et bæredygtigt løft. Nu er snuden og øjnene broderet, og stoffet er af 100 procent genvunden polyester fra plastikflasker. Bamsen har dog hverken skiftet blødhed, udseende eller effekt.


Fakta om TrygFondens krammebamser


I 15 år – siden 2007 – har TrygFonden uddelt krammebamser til børn, der skal igennem et forløb på hospitalsafdelinger og specialklinikker. Krammebamserne betyder, at mødet med sundhedsvæsenet bliver mindre ubehageligt, både for barnet, dets forældre og sundhedspersonalet.
Det er personalet, der uddeler bamserne til børnene i forbindelse med deres behandlingsforløb. Krammebamsekaravanen kører rundt i hele landet i uge 36 og 37 og uddeler krammebamser til de børneafdelinger, der har ansøgt om at modtage bamser. I år uddeles 39.564 bamser til i alt 155 behandlingssteder. TrygFonden har dermed i alt uddelt cirka 850.000 bamser siden 2007.
De steder, der modtager flest bamser, er børneafdelingerne på de store regionshospitaler, der hver år deler flere tusind krammebamser ud. Læs mere om TrygFondens uddeling af krammebamser her.


Om TrygFonden


TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er største aktionær i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtet ejerskab og almennyttige uddelinger. Læs mere på tryghed.dk.

Leave a Reply