Verdensmålene kommer til Esbjerg

0
757

Ved seks arrangementer på Torvet i Esbjerg kan alle interesserede fordybe sig i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Første gang er  torsdag den 16. maj, hvor temaet bliver genbrug og cirkulær økonomi.

Ved budgetforliget i 2018 tilkendegav forligspartierne, at Esbjerg Kommune skal sætte FN’s 17 verdensmål på dagsordenen i kommunen. Den indsats bliver nu allerede synlig, når karavanen Danmark for Målene besøger Esbjerg seks gange i løbet af maj, juni, august og september. De seks temaer er sundhed for alle, genbrug og cirkulær økonomi, fødevarer i balance, emballage som ressource, energi i by og bolig og sidst men ikke mindst natur og grøn omstilling.

 

Arrangementet i Esbjerg er en del af et større set-up kaldet Danmark for Målene, som besøger 48 danske byer.

 

“Fordi vi netop har fokus på verdensmålene i Esbjerg Byråd, var det relevant også at synliggøre verdensmålene for borgerne kommunen. Ved arrangementerne har alle mulighed for at blive klogere på budskaberne i verdensmålene, og ikke mindst hvordan verdensmålene er relevante for din og min hverdag, så vi kan bidrage til en bæredygtig omstilling”, siger Jesper Frost Rasmussen, som selv vil være tilstede og åbne det første arrangement den 16. maj fra kl. 14-18.

 

Temaet i maj bliver genbrug og cirkulær økonomi. Hver eneste gang vi genbruger eller  genanvender noget frem for at producere nyt, er vi med til at passe på Jorden og klimaet. Det bliver det centrale budskab, når Torvet danner rammer om Danmark for Målene.

 

Et særligt lokalt islæt vil man også kunne opleve i Esbjerg. Bl.a. vil der være stomp-optræden inspireret af genbrug med den energiske dirigent og musiker Linette Riber.

 

Fra scenen vil blogger Lise Vandborg deler erfaringer med genbrugsmøbler og selvbyggede møbler. Mange kender Lise Vandborg fra programmet Nybyggerne, som hun og hendes mand vandt i 2016.

Fakta

FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling er en plan og ambition for hele verdens udvikling frem til 2030. Udover de 17 mål findes der 169 delmål.

 

Global Goals Tour besøger de næste måneder 48 danske byer og inviterer alle generationer til at tage verdensmålene til sig.

 

Program for Esbjerg:

 

16. maj: Verdensmål nr. 12 – Ansvarligt forbrug og produktion.

Tema: Genbrug og Cirkulær økonomi. Oplæg ved Lise Vandborg

 

7. juni: Verdensmål nr. 3 – Sundhed og trivsel

Tema: Sundhed for alle. Oplæg ved Jesper Skibby

 

28. juni: Verdensmål nr. 14 – Livet i Havet.

Tema: Emballage som ressource. Oplæg ved Katrine Bille

 

16. august: Verdensmål nr. 15 – Livet på land.

Tema: Fødevarer i balance. Oplæg ved Anne Hjernøe

 

6. september: Verdensmål nr. 13 – Klimaindsats.

Tema: Natur og grøn omlægning. Oplæg ved Jesper Theilgaard

27. september: Verdensmål nr. 7 – Bæredygtig Energi.

Tema: Energi i bolig og by. Oplæg ved Søren Dahl.

Leave a Reply