Over 1200 børn i Esbjerg starter i skole til august, og mange bruger sommerferien til at finpudse teknikken inden de skal cykle hver dag. Få fem råd til, hvordan du gør cykellivet trygt og sikkert for dine børn.

Foto: Biltema

Det koster blod, sved og skrabede knæ at tæmme en pedalcykel, og i disse uger er Esbjergs villaveje fyldt med ivrige forældre og koncentrerede børn, der forsøger at mestre cyklekunsten. Mere end 1200 børn starter i 0. klasse til august, og halvdelen af dem cykler selv til og fra skole.

– Børn får rigtig stor glæde af at cykle, og når de allerede fra starten af deres skoleliv kan begynde, styrker det altså selvværdet og selvstændigheden. Mange forældre overvejer jo nok, om det er for tidligt, men hvis man tager sine forholdsregler, kan man selv sikre, at sikkerheden er i top, siger Kim Hansen, der er varehuschef i Biltema Esbjerg, der er blandt områdets største forhandlere af cykler og cykeludstyr.

Steven Bradley anbefaler følgende fem råd til, hvordan du giver dit barn en sikker start på cyklen:

Husk cykelhjelmen! Hver evig eneste gang!

Som det allerførste – ja, før cyklen – skal I anskaffe en god cykelhjelm. Alle hoveder er forskellige, så ned i butikken og prøv den model, der passer dit barn bedst. For nogle år tilbage opfandt en gruppe af svenske neurokirurger en hjelmteknologi kaldet MIPS, der minimerer risikoen for hjerneskader i forhold til almindelige cykelhjelme. Ligesom mange andre producenter, har Biltema implementeret MIPS-teknologien i mange af vores hjelme, og jeg vil klart anbefale at gå efter det gule MIPS-mærke, når du vælger din næste cykelhjelm.

Grundlæggende cykelfærdigheder

Inden du kan sende dit barn afsted mod skolen, er det vigtigt, at den basale teknik såsom at holde balancen og at bremse og svinge er på plads. Barnet skal kunne kigge op fra styret og orientere sig, mens det cykler. Og så skal det kunne køre med én hånd – både venstre og højre, uden at miste balancen. Lav gerne nogle bremselege, så du sikrer dig, at barnet kan stoppe hurtigt op ved almindelig fart. 

Find en cykel, der passer

Det er umuligt at blive en god cyklist, hvis cyklen er for lille eller for stor. Så lad være med at købe en cykel et par numre for stor, blot for at barnet kan bruge den længere. En for stor cykel er svær at manøvrere, og bremsen kan være for hård og placeret uhensigtsmæssigt på styret, hvilket øger risikoen for ulykker. 

Læg den sikreste rute

Den korteste og hurtigste vej til skole er ikke nødvendigvis den bedste, hvis den fører over stejle bakker eller veje uden lysregulering. Kør ruten flere gange med dit barn, og gør opmærksom på de steder, hvor barnet skal være særligt opmærksomt. Byt rollerne rundt, og lad til sidst barnet føre vejen og fortælle dig, hvor I skal være varsomme. 

Korrekt indstilling og vedligehold

Når man køber en cykel, indstilles saddel og styr ofte, så de passer til barnet. Men børn vokser hurtigt, og forældre skal derfor jævnligt justere sadlen. Tommelfingerreglen er, at benet skal være strakt næstenhelt ud, når barnet træder pedalen ned. Og husk at pumpe! Halvflade dæk giver farlige svingegenskaber, og gør det træls at cykle.

Leave a Reply