I denne uge vil beboere i villakvarterer i Syd- og Sønderjylland muligvis opleve, at politiet opfører sig mistænkeligt.

Foto: Yesbjerg/Adobe

Men det er der en ganske god grund til. For politifolkene fra Syd- og Sønderjyllands Politi tager nemlig tyvens briller på og kigger på udvalgte villakvarterer mellem klokken 17.00 og 21.00.

Her vil de have øje for huse, der er åbenlyse indbrudsemner. Og ejeren får så en løbeseddel og en brochure “Hvor mørk er din hverdag?” i postkassen.

Løbesedlen fortæller, at politiet har kigget forbi, og brochuren giver samtidig ti gode råd om, hvordan indbrudssikringen kan blive bedre.

Nyttig julegave
Hvis politifolkene synes, at et hus trænger til en sikringsmæssig opmuntring, har politiet efterladt to kunstige fyrfadslys.

Initiativet “BoTrygt” har i forbindelse med kampagnen sponseret 300 elektriske fyrfadslys til huse, der trænger.

Målt på størrelse ser lysene måske ikke ud af noget særligt. Men på afstand – og sammen med stuelys, radio og et Fake TV, der er tilsluttet et tænd/sluk-ur – er de kunstige fyrfadslys med til at signalere, at der er nogen, selvom huset er alene hjemme.

Syd- og Sønderjyllands Politi samarbejder med BoTrygt om at sætte fokus på at forebygge indbrud i den mørke tid.

Færre indbrud
BoTrygt er et initiativ fra TrygFonden og Realdania med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, der har til formål at nedbringe antallet af indbrud i Danmark fra i dag omkring 30.000 til maksimalt 10.000 om fem år.

Politifolkene kommer forbi i eftermiddags- og aftentimerne, hvor der sker mange indbrud.

– Heldigvis er antallet af indbrud i villaer dalet med hele 43 procent de seneste år. Og mange indbrud kan undgås med god sikring af bygningen og aktive nabohjælpere, der passer på kvarteret, understreger fg. vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessekretariat.

I årets første 11 måneder blev der således begået 1.383 indbrud i villaer i politikredsen, mens det tilsvarende tal i 2014 lå på 2.431.

Er det nemt?
Får man ikke selv besøg af politifolkene, er det forholdsvist enkelt selv at teste, om ens bolig kan virke tillokkende på en indbrudstyv.

– Stil dig udenfor dit hjem og spørg dig selv: Vil det være nemt at bryde ind? Og at komme ud igen med tyvekosterne? Fungerer stuen som et udstillingsvindue, hvor man får et godt overblik over, om der er en fladskærm, en ipad eller en dyr lampe man hurtigt kan tage med sig? spørger Chr. Østergård.

Han peger samtidig på det nyttige i, at man får låst stiger, værktøj og andet udstyr inde, så det ikke kan bruges til at gøre det nemmere at være indbrudstyv.

Leave a Reply