Oktober er cybersikkerhedsmåned

0
1048

Styr udenom digitale fælder

Oktober er national cybersikkerhedsmåned, og i den anledning går Syd- og Sønderjyllands Politi og Esbjerg Kommune sammen om at fortælle, hvordan man bedst undgår digitale fælder udtænkt af it-kriminelle.

Informationsteknologien giver både stor frihed og mange muligheder, men de digitale trusler er desværre også blevet en del af hverdagen. Det er blevet nødvendigt, at man tager aktivt stilling til, hvordan man beskytter sig selv digitalt. Det emne sætter Syd- og Sønderjyllands Politi og Esbjerg Kommune i fællesskab fokus på i oktober, som også er europæisk så vel som national cybersikkerhedsmåned. 

Kriminelle har i høj grad flyttet deres aktiviteter over på nettet, og deres metoder tæller bl.a. snyde sms’er, fup telefonopkald, kontakt via sociale medier og phishing e-mails, der forsøger at lokke oplysninger ud af borgerne.

At spotte digital svindel er svært, og i situationen kan helt almindelige borgere uforvarende give svindlere oplysninger, som gør dem i stand til at hæve penge, optage lån eller hæve offentlige ydelser.

Beskyt dine koder

Sikkerhed handler både om teknikken i løsningerne og vores egen adfærd, når vi bruger løsningerne. Netop adfærden i forbindelse med håndteringen og omgangen med fx adgangskoder er i fokus med den fælles kampagne. Målet er at ruste borgerne til at beskytte sig selv bedre ved at tage ekstra godt vare på personlige oplysninger, så man ikke ender som offer, fordi man er kommet til at udlevere koderne til NemID. Selvom det er sikkert at bruge NemID, så kan koderne i de forkerte hænder volde store økonomiske tab og problemer for den enkelte. 

– Vi har en klar interesse i, at alle borgere bliver mere skeptiske, også når det gælder henvendelser fra offentlige myndigheder som fx kommunen. Alarmklokkerne skal ringe, når der tikker en sms ind, og afsenderen hævder at være SKAT, som beder modtageren gå ind på et link og fx udlevere koderne til NemID. Hovedreglen er: Udlever aldrig personlige oplysninger, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen. 

Når it-kriminelle får adgang til digitale oplysninger, kan det ende som en sag om identitetsmisbrug hos Syd- og Sønderjyllands Politi. Mørketallet antages at være meget stort, fordi det for ofrene er forbundet med flovhed og stor ærgrelse over at være gået i fælden. 

– Vi ser desværre flere og flere af denne type sager. Og de kriminelles opfindsomhed er stor, når det gælder om at franarre borgerne deres kontooplysninger, koder m.m. Vi kan gøre vores for at efterforske sagerne, når skaden er sket. Men det bedste middel mod de kriminelle er helt klart årvågne borgere, der ikke bider på fup-henvendelserne, pointerer politidirektør Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Mens hovedbudskabet i kampagnen handler om, at være skeptisk over for henvendelser, så er der også hjælp at hente, hvis man gerne vil være endnu bedre forberedt. Den gratis app, ”Mit Digitale Selvforsvar,” advarer om nyeste kendte forsøg på fusk, og man kan også søge viden om, hvad man skal gøre, hvis skaden er sket. Esbjerg Kommune og Syd- og Sønderjyllands Politi har desuden lavet en folder med gode råd til borgerne.

Pas godt på dine personlige oplysninger 

– Vær skeptisk, når du, uden du har bedt om det, bliver kontaktet enten via e–mail, SMS eller telefonisk 
– Banker, virksomheder og offentlige myndigheder vil aldrig bede dig om at oplyse NemID koder eller andre adgangskoder, som giver adgang til fx din bankkonto 
– Download gratis app’en ”Mit Digitale Selvforsvar”, som hjælper dig til en sikker og tryg adfærd på nettet

Leave a Reply