Markant færre indbrud i sommerferien

0
1321

Fra den 15. juni til den 15. august modtog Syd- og Sønderjyllands Politi 17 procent færre anmeldelser om indbrud i private hjem og hele 40 procent færre anmeldelser om indbrud i virksomheder – i forhold til sommeren 2018.

Foto:Yesbjerg

De fleste af os kender sikkert følelsen.

Man er på vej hjem fra sommerferien – og tanken lurer i baghovedet: Har der været ubudne gæster?

I perioden fra den 15. juni til den 15. august modtog Syd- og Sønderjyllands Politi 310 anmeldelser om indbrud i private hjem. Og det er et fald på godt 17 procent i forhold til samme periode af 2018, hvor tallet lå på 374.

– Der er ingen tvivl om, at det er en meget ubehagelig oplevelse at blive udsat for indbrud, at der har været nogen inde og rode i ens private ting. Man skal kunne være tryg i sit hjem. Og derfor er vi også meget tilfredse med udviklingen, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Det er ikke udelukkende i private hjem, at antallet af indbrud er dalet i sommerperioden. Det samme er også tilfældet i virksomheder. I perioden fra den 15. juni til den 15. august i år – og målt i forhold til samme periode af 2018 – er tallet således dalet med hele 40 procent, fra 249 til 149.

Faldet kommer ikke af sig selv

Der er ikke nogen entydig forklaring på udviklingen. Men to vigtige facetter spiller ind.

– Dels har politikredsen som helhed haft betydeligt fokus på området, blandt andet i Sønderborg, hvor udviklingen er vendt. Og både patruljer og efterforskere har gjort en stor indsats, der har ført til anholdelser og i sidste ende domme, pointerer Chr. Østergård.

– Dels spiller borgernes eget engagement ind i form af nabohjælp og sikring af boligen mod indbrud. Og det bidrag er yderst vigtigt. Politiet kan efterforske og opklare indbrud, men skal vi gøre det mere bøvlet at være indbrudstyv, er vi afhængige af aktive borgere, fremhæver politimanden og tilføjer:

– Det kan være fristende blot at ånde lettet op i et boligområde og glæde sig over de nye tal. Men det er nu, man skal tænke anderledes. 

Stress tyveknægtene

Chr. Østergård peger således på, at aktive nabohjælpere mindsker risikoen for indbrud med helt op til 26 procent, fordi de stresser tyveknægtene. 

– Det tager måske blot et kort øjeblik at bryde et vindue op. Men fornemmer tyven, at han når at blive opdaget inden da, så vælger han kvarteret fra. Bare det at sige ”hej” til folk, du ikke kender i kvarteret og spørge, om de har brug for hjælp, gør en forskel, fordi tyven ved, at han nu risikerer at blive genkendt, fastslår vicepolitiinspektøren.

Bedre døre og vinduer

Mange boligejere får i disse år nye døre og vinduer. Og her er der store fordele ved at tænke i indbrudshæmmende løsninger – og bede tømreren om at tænke i sådanne baner, når man indhenter tilbud. Prisforskellen er i mange tilfælde ikke særlig stor, men effekten betydelig.

– For en indbrudstyv er sekunderne bogstaveligt talt kostbare. Tager det længere end tre minutter at bryde et vindue, en hoveddør eller en terrassedør, der er mange tyveknægtes foretrukne udgang med tyvekosterne, op, så opgiver tyven. Risikoen for at blive opdaget er for stor. Så investerer man i indbrudshæmmende døre og vinduer, mindsker man risikoen med næsten 50 procent. Det viser erfaringer fra nybyggeri i Holland, siger vicepolitiinspektøren.

Leave a Reply