Hvordan får man sangere og sangskrivere til at reflektere ekstra meget over hvilke valg, de træffer?

Syddansk Musikkonservatoriums sangunderviser Helle Hansen gør det ved at udsætte sine studerende for nogle kærlige kunstneriske benspænd i form af fire dogmer. Resultatet kan opleves ved en såkaldt Dogmekoncert d. 10. december i konservatoriets koncertsal.

Dogme som kunstnerisk begreb er nok mest kendt fra filmens verden, hvor resultatet af instruktørernes selvpålagte begrænsninger vakte opsigt verden over. At metoden også er særdeles velegnet til at skærpe opmærksomheden i sangskrivningsprocessen er måske nyt for nogen.

Sangstuderende Ida Gleie, som selv har taget udfordringen op, fortæller hvad der er i vente til koncerten: ”Vi præsenterer helt nye sange skrevet på tværs af genrer og ud fra fire kompositoriske dogmer, udstukket af vores lærer Helle Hansen, så der er i høj grad mulighed for at få et indblik i den skabende proces hos aspirerende sangskrivere, når sangerne fra den rytmiske linje fremfører deres kompositioner”.

Kvinden bag årets dogmer er ikke helt uerfaren, når det kommer til at komponere sange. Helle Hansen har ud over en Danish Music Award som årets Danske Jazzkomponist hele 15 år i træk høstet anerkendelse i form af én eller flere ”honorable mentions” i den prestigefyldte USA Songwriting Competition – foruden en lang række priser i andre internationale konkurrencer.

DOGMERNE:

1. Instrumental feature: Skriv en komposition med en instrumental feature til et instrument!

2. Af få ord: Skriv en sang med så lidt tekst som muligt!

3. Blikket ud: Skriv med kunstnerisk kollaboration eller med et tværkunstnerisk islæt!

4. I andres fodspor: Skriv en sang som (eller til) en kunstner du er inspireret af!

PROGRAM:

15.00 – Anna Krunderup Emmeluth

15.30 – Nicolai Wedel Pedersen

16.00 – Katrine Kjeldskov Jensen

16.30 – Janne Therkildsen

Pause

17.00 – Thilde Fjord Madsen

17.30 – Jesper Møgelvang Rasmussen

18.00 – Ellen Østenvig Bathum

18.30 – Ida Gleie

Mandag d.10. december kl. 15.00

Konservatoriets koncertsal

Kirkegade 61, Esbjerg

Fri entré

OBS: Der vil være kaffe og kage i pausen. Dørene forventes lukket under koncerten, men hold dig klar i god tid, hvis du kun har planer om at høre dele af koncerten. Der er mulighed for at komme ind/ud når der skiftes mellem hver sanger.

Foto: Peter Langwithz Smith

Leave a Reply