Dansk og international hæder til Maritimt Center

0
138

Ikke bare en, men fornemme to arkitekturpriser høstede Maritimt Center i Esbjerg i løbet af denne uge. Esbjergs nyeste vartegn blev tirsdag kåret som vinder af IOC IPC IAKS Architecture Prize, og onsdag aften løb Maritimt Center med Danish Wood Award 2023.

Bag Maritimt Centers markante udtryk står WERK Arkitekter i samarbejde med norske Snøhetta, og byggeriets karakter har nu sat gang i en veritabel prisregn.

Tirsdag aften hædredes Maritimt Center i Køln med den internationale IOC IPC IAKS Architecture Prize. Prisen uddeleles i et samarbejde mellem Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Den Internationale Paralympiske Komité (IPC) og International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS). Maritimt Center blev kåret som vinder i kategorien “Specialiserede faciliteter til sport, fritid og rekreation”. I alt var 88 nye projekter fra 22 lande i spil til at vinde.

Anerkendelsen vidner om, at det med Maritimt Center er lykkes at skabe et nyt ankerpunkt for det maritime foreningsliv i byen – til inspiration for resten af verden.

Blandt seks forskellige nytænkende træbyggerier pegede priskomiteen bag Danish Wood Award 2023 på Maritimt Center som vinder ved en prisoverrækkelse onsdag aften. Den prestigefyldte pris uddeles kun hvert andet år i et samarbejde mellem Træinformation, Danske Byggecentre og Træsektionen i DI Byggeri, og prisen gives for banebrydende arkitektur og brugen af træ i konstruktionen.

To priser i streg begejstrer borgmester Jesper Frost Rasmussen.

”Alle der har bidraget i tilblivelsen af Maritimt Center kan med rette være stolte over, at vi i fællesskab er lykkedes med at skabe et exceptionelt sted. En særlig ros fortjener WERK Arkitekter i samarbejde med Snøhetta, som formåede at omsætte ønsker og drømme til en bemærkelsesværdig bygning, der styrker det maritime fællesskab, binder mennesker sammen og er en fornøjelse at se og opholde sig i. Det glæder mig, at udefrakommende også oplever bygningens kvaliteter, der er i international klasse.

”Maritimt Center er designet til at skabe rum til aktivitet og fællesskab samt læ på det mest blæsende sted i Danmark. Og det virker – alle generationer kommer her dagligt, året rundt! Og derfor er vi superstolte over at modtage begge priser. Tusind tak for samarbejdet til Snøhetta og ikke mindst Esbjerg Kommune”, lyder det fra Kreativ Direktør i WERK, Thomas Kock.

Om Maritimt Center

Bag Maritimt Center står Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond og Lokale og Anlægsfonden, der i 2019 i samarbejde med Esbjerg Kommune inviterede fire totalrådgiverteams til at komme med deres bud på, hvordan et Maritimt Center kunne tage sig ud.

Vinderteamet af arkitektkonkurrencen i 2019 bestod af WERK Arkitekter i samarbejde med Snøhetta og det rådgivende ingeniørfirma, Oluf Jørgensen. Sammen leverede teamet ifølge dommerkomiteen et identitetsskabende bygningsværk, som blev rost for at kombinere en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet og intentionen om at skabe en ramme, som understøtter fællesskabet og skaber en ny samhørighed mellem aktørerne.

Forud for arkitektkonkurrencen blev nuværende og kommende brugergrupper involveret i udbudsprogrammet for at sikre, at Maritimt Center kan rumme en mangfoldighed af discipliner. Involveringen af husets fremtidige brugere har gennem hele processen været et vigtigt omdrejningspunkt for at skabe de helt rette faciliteter.

Læs mere om Maritimt Center: https://oplev.esbjerg.dk/sport/maritimt-center

Arkitekter fra WERK modtager prisen.

Arkitekter fra WERK og repræsentanter fra Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA’et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Leave a Reply