Hvilken rolle spiller billedkunst i dit liv? Og vidste du, at den let kan bruges til at blive klogere på dig selv og dine valg? Hver dag.

Foto: Esbjerg kunstmuseum

På Esbjerg Kunstmuseum kan man de kommende måneder være med til at teste app’en ART speaks of YOU, der gør det muligt for gæsterne at fordybe sig i både kunsten og sig selv. 

Ofte fortæller vores omvisningsgæster, at mødet med kunstværkerne ikke ville have været det samme, hvis ikke kunstmuseets medarbejdere havde været med og stillet spørgsmål og skabt dialog. Og ofte fortæller de, at det ekstremt interessante ved samtalerne var, at de kunne byde ind med deres personlige og vidt forskellige betragtninger. 

Museet har netop indgået et samarbejde med Gitte Lønstrup Dal Santo, der har udviklet et brugervenligt digitalt værktøj, som let kan hjælpe overraskende og personlige kunstoplevelser på vej – uden at booke en
omviser. 

App’en fungerer som en personlig vejviser ind i kunsten gennem fem enkle trin og klare instruktioner. App’en kan bruges med alle værker, og den enkelte gæst vælger helt selv hvilket værk, netop han eller hun
vil fordybe sig i. 

Samtidig med, at man bliver guidet længere ind i netop det kunstværk, kommer man dybere ind i et emne, der betyder noget for én selv – eksempelvis et personligt livstema, en livsværdi eller netop den personlige
styrke eller løsning man ikke lige havde været opmærksom på.

“Det app’en kan skal dog absolut ikke forveksles med kunstterapi, hvor man oftest er praktisk udøvende og f.eks. bearbejder en indre smerte. Det handler derimod om at opdage personlige ressourcer gennem kunsten – om nuancerne i, hvad det vil sige at være menneske. Det handler også om at give den enkelte gæst en anledning til at stoppe op. Og give dem et værktøj til kun at være opmærksom på det, der siger dem noget i stedet for at se det hele. På den måde kan app’en være med til at gøre museumsbesøget vedkommende for flere. Der hersker stadig en forestilling om, at man skal vide noget bestemt for at tage på kunstmuseum – men app’en viser netop, hvordan det er legitimt og relevant selv at mene noget om kunstværkerne.”
Gitte Lønstrup Dal Santo, kunsthistoriker og professionel coach.

“Vi er meget begejstrede for, at ART speaks of YOU nu bliver testet her, for museets måde at arbejde på – med fokus på at åbne op for en vedkommende, æstetisk oplevelse hos den enkelte gæst – er i særdeles god overensstemmelse med Gittes tankesæt og forskning. Det bliver interessant at se, om en app reelt kan være med til at skabe det fordybelsesrum og den indsigt, som Gittes undersøgelser tyder på. Alle kan komme og teste app’en, men vi har også indgået forskellige samarbejder med fokusgrupper fra f.eks. pædagoguddannelsen på UCSyd.”
Esbjerg Kunstmuseum

App’en testes fra d. 1. november 2018 til d. 1. marts 2019. Har man lyst til at deltage kan man blot komme på museet i åbningstiden eller kontakte boe@eskum.dk.

Leave a Reply