Smagstest: Koldskål fra godt til not

Sommer er tid for koldskål. Du kan enten lave den selv eller købe en af de mange varianter i supermarkedet. Men hvilken skal du vælge? Vi har lavet en smagstest af koldskål.

Fotos: Madens Verden

Faktisk er vi danskere så glade for koldskål, at vi spiser det allerede, når foråret viser de første tegn. Og det er der heller ikke noget i vejen for. Koldskål smager fantastisk som en nem dessert eller et nemt mellemmåltid.

Hvilken er din favorit ?

Madens Verdens fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet ni forskellige slags koldskål, for at finde ud af, hvad forskellen er på de forskellige – og ikke mindst: hvilken der smager bedst. Prisen er nogenlunde ens undtagen for testens absolutte taber, der er væsentlig billigere end de andre.

Basisingrediensen i en koldskål er kærnemælk tilsat citron, sukker og vanilje og eventuelt tykmælk og æg. Eller er det nu også det? En enkelt af testens koldskål er baseret på A38, mens der for tre forskellige koldskål blot angives, at de indeholder mælk og mælkesyrekultur.

Her er koldskålenes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:

* * * * *

Irmas økologisk koldskål med vanilje

Testvinderen Irmas økologiske koldskål har en rigtig god og kraftig vaniljesmag og en god balance mellem syrlighed og sødme. Dejlig smag af koldskål og en lækker og cremet konsistens.

Literpris: 22,50 kroner (Irma).

Tilsætningsstoffer: Ingen.

Producent: Thise Mejeri.

* * * *

Kløver koldskål med tykmælk og æg

Kløver koldskål har en fin smag af vanilje, citron og kærnemælk. Der er en fin balance mellem sødme og syrlighed, og den har en god cremet konsistens.

Literpris: 14 kroner (Rema 1000).

Tilsætningsstoffer: Surhedsregulerende middel (citronsyre), mælkesyrekultur.

Producent: Arla Foods.

* * * *

Løgismose økologisk mormor koldskål med citron og æg

Løgismose mormor koldskål har en god og høj syrlighed, der afbalanceres godt med en tilsvarende høj sødme. Der er en fin vaniljesmag. Konsistensen er meget tyk og cremet.

Literpris: 20 kroner (Netto).

Tilsætningsstoffer: Mælkesyrekultur.

Producent: Løgismose Mejeri.

* * *

Arla koldskål med tykmælk og æg

Arla koldskål har en kraftig vaniljesmag og en temmelig høj syrlighed og sødme. Den er en smule fad i smagen. Konsistensen er lidt tyndere og knap så cremet.

Literpris: 20,50 kroner (Irma).

Tilsætningsstoffer: Naturlig aroma, surhedsregulerede middel (citronsyre), mælkesyrekultur.

Producent: Arla Foods.

* * *

Gram slot økologisk koldskål med tykmælk og æg

Gram slot koldskål har så høj en syrlighed, at det prikker på tungen. Den har en god smag af kærnemælk og en mild vaniljesmag, der overdøves lidt af den høje syrlighed. Fin cremet konsistens.

Literpris: 20 kroner (Rema 1000).

Tilsætningsstoffer: Stabilisator E440, mælkesyrekultur.

Producent: Gram Slot.

* *

Cheasy koldskål med A38 og æg

Cheasy koldskål har en kraftig syrlighed og en sær kunstig smag og eftersmag. Den har en god vaniljesmag, der dog overdøves lidt af den høje syrlighed og kunstige smag. Fin cremet konsistens.

Literpris: 20 kroner (Føtex).

Tilsætningsstoffer: Majsstivelse, naturlig aroma, sødestof (aspartam), laktase enzym, mælkesyrekultur.

Producent: Arla Foods.

* *

Naturmælk økologisk koldskål med citron og vanilje

Naturmælk koldskål har en grynet konsistens med små klumper, selvom den er rystet. Den har en fin balance mellem syrlighed og sødme og en ok vaniljesmag, men virker en smule udvandet i smagen.

Literpris: 23 kroner (Føtex).

Tilsætningsstoffer: Mælkesyrekultur.

Producent: Naturmælk.

*

Kløver dansk koldskål med citronsaft

Kløver dansk koldskål har en meget høj syrlighed og en underlig kunstig smag. Den smager slet ikke af de råvarer, en koldskål burde smage af. Konsistensen er meget tynd.

Literpris: 13 kroner (Føtex).

Tilsætningsstoffer: Stabilisator E440, guargummi, johannesbrødkernemel, surhedsregulerende middel, mælkesyrekultur.

Producent: Arla Foods.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten. Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

I denne smagstest af koldskål indgår ni forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag. Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er koldskålene blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst

* * * *    Over middel

* * *       Middel

* *          Under middel

* Dårligst

Facebook kommentarer

Leave a Reply