Rejefiskerne

Klokken er 8, det er fredag morgen på Havnen i Esbjerg. Vinden er bidende kold denne morgen. Jeg er taget på den gamle fiskerihavn for at følge rejefiskerne, som de kommer ind kutter efter kutter.
I Esbjerg har vi stadigt en god håndfuld rejefiskekuttere.

Foto: Christina Simonia Straarup

Det bliver i familien

Den første kutter inde er Ditte Juul. På den møder jeg Lars Juul Larsen og David Ruby. Jeg spørger, om det er et familiehverv at være rejefisker. Det er det for Lars.

”For 10 år siden spurgte min far mig, om jeg kunne tænke mig at tjene det dobbelte og arbejde det halve….. det kunne jeg da! Han løj.”

For selvfølgelig er det et hårdt hverv med mange arbejdstimer på havet i al slags vejr. Lars endte nu alligevel med at købe kutteren af sin far, dengang hed den Lars Juul.

”Jeg synes, det ville være lidt for selvfed at sejle rundt i en kutter med mit eget navn, så jeg døbte den i stedet Ditte Juul – efter min kone”.

Inden der kan læsses rejer af, er der en række opgaver, der skal løses. Fiskerikontrollen er gået ombord på kutteren.
De vil se, at Lars har udfyldt sin logbog korrekt. Grundet internetmangel, er alle hans logs ikke sendt ind, men de ér lavet, og alt er i orden. David er i gang med at få hejsesnoren til at virke, så rejerne kan hejses op fra lastrummet. Rebet knækker hele tiden, men Lars laver en slags gaffa-løsning, der holder, så rebet kan føres igennem og udskiftes til et nyt reb.Uvidende som jeg er, troede jeg rejerne lå på is, som man kan huske det fra gamle dage med fisk, men rejerne er ved ankomst til Esbjerg Havn allerede kogte og lagt i forseglede plastikposer.
De er i princippet spiseklare.
David hopper ned i ”kælderen” og fylder en plastikbalje op med rejer. Lars hejser og og svinger dem op på kajen til en lille tysk gut, der står klar til at gribe og tømme for rejer.
Sådan fortsætter de til, der ikke er flere rejer ombord.
Fra Esbjerg fragtes rejerne til Tyskland, hvor de på en fabrik sorteres efter størrelse.

Hvad er weekend?
Havde vejret været perfekt, ville de nu vende skuden og sejle ud i det blå igen. Men en storm har meldt sig og det er lig med weekend for Lars og David.
En fisker har ingen helligdage, ingen weekend og ingen ferie. Når vejret er godt, er det bare til søs, så mon ikke en weekend med familien falder i ganske god jord.

Fakta
Prisen på 1 kg. rejer er i øjeblikket på 30-40 kroner.

Facebook kommentarer

Leave a Reply