Esbjerg ruster sig strategisk til nyt væksteventyr

Fotograf Simonia 2020

Klimaaftalen indgået af regeringen og et bredt flertal i folketinget den 22. juni sætter nu endnu mere skub i de i forvejen ambitiøse planer for Esbjerg Havn. Den kommunale selvstyrehavn i Esbjerg er det sted i verden, hvor der udskibes flest havvindmøller, og med regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 er mulighederne perfekte for et nyt væksteventyr inden for havvind og grøn energi i Esbjerg. Esbjerg Havns bestyrelse har derfor i dag besluttet at få udarbejdet en strategisk redegørelse for, hvordan havnens og kommunens ambitiøse planer kan blive til virkelighed.

Foto: Christina Simonia Straarup

I Esbjerg Kommune er der i dag mange tusinde arbejdspladser forbundet med energi, og den grønne omstilling vil bidrage til mange flere. Samtidig er Esbjerg Havn det sted i verden, hvor der er udskibet flest havvindmøller, og en markant del af Europas havvindparker er også installeret fra Esbjerg. Mange virksomheder i Esbjerg og omegn er direkte knyttet op på etableringen af havvind, og den nye klimaaftale vil sætte fart på denne udvikling.

En massiv vækst forudsætter selvfølgelig også, at infrastrukturen kan følge med.  Derfor går Esbjerg Havn nu i gang med at kigge på, hvad der giver virksomhederne på havnen og i oplandet de bedst mulige vilkår, uden at det går ud over allerede eksisterende aktiviteter. Det kræver et tæt samarbejde mellem kommune og havn.

“Vi har en unik position som Danmarks EnergiMetropol. Havnen, virksomhederne og medarbejderne er afgørende for, at vi kan nå i mål med klimaplanen og samtidig starte et nyt væksteventyr i kommunen. Derfor har havnens bestyrelse besluttet at få udarbejdet en strategisk redegørelse for havnen, som inddrager virksomhederne, så vi sammen kan planlægge fremtidens energiby og -havn”, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Esbjerg Havn har gennem længere tid arbejdet strategisk for at gøre sig klar til fremtiden, hvilket den igangværende proces om havneudvidelse vidner om.

Strategiske partnerskaber i vækst

Esbjerg Havn er i dag en af verdens knudepunkter for havvind, men med endnu flere aktiviteter kræves yderligere havneudvidelser. Ligeledes har havnedirektør Dennis Jul Pedersen tidligere beskrevet ønsket om at blive en del af energi-ø-projektet i Nordsøen, og derfor gør havnedirektøren det meget klart: “Det er et utroligt vigtigt arbejde, vores bestyrelse har fokus på, og det er vigtigt, at vores fremtidige planer tænkes sammen med den energiklynge, vi er en del af.”

“I praksis betyder det, at kommune, havn og fremtidens energiforsyning nu tænkes sammen med virksomhedernes udvikling i forhold til de muligheder, der ligger i klimaplanen. Forskellige havneudvidelser skal tænkes ind, og vi skal skaffe den nødvendige kapital. Men det giver os også en fantastisk mulighed for strategiske partnerskaber, der danner grundlag for en grøn omstilling og vækst. Vi skal også tænke uddannelsesinstitutionerne ind i dette arbejde, de er en meget vigtig brik i denne sammenhæng, så vi sammen kan løfte EnergiMetropol Esbjerg til helt nye højder”, udtaler borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Facebook kommentarer

Skriv et svar